Bolest na devátem žebru

Dobry den,chtěla bych Vas poprosit o radu.Před rokem v březnu měla hrozne bolesti na leve straně žebra,na chirurgii mi pan doktor z rentgenu našel že by se mohlo jednat o oseochodritidu9 žebra/rozvlakněni/vlevo,dop.Ketanol forte a dg.syndrom chondrokostalniho spojeni,mě ta bolest po praškach přešla tak jsem se tim dale nezabyvala.V listopadu lonskeho roku jsem začala znovu pocitovat menši bolest na stejnem misté,mazala jsem si to masti na zanety,po novem roce jsem šla na rehabilitaci kde doporučil pan doktor,při rehabilitaci mě dost bolelo,pan doktor mi i pichl injekci do bolestiveho mista a pak mi napsal sono na žebro a ten den jsem šla večer do prace a už tam jsem mělašilene bolesti,začalo mě hrozně pichat ve prostřed mezi prsy a na žebru takova boles že jsrm se nemohla ani dotknout,byla jsem schrbena nemohls jsem se bolesti narovnat,byla jsem hospitalizovana na rehabilitaci,dostsla jsem znovu injekci a kapačky po těch jedinych se mi ulevilo,byla jsem objednana na ct a to pan doktor řekl že tam jsou jen drobne dors.osteofyty v segm.T7 a T9/10,ktere plně nevysvětluji obtiže pacientky a posla mě s bolesti do prace.měla jsem všechna vyšetřeni,ortopedie,chirurgie,interna ,krsv na vše u obvodniho lekaře,vše v pořadku,mam předepsane lrky DHC60 bez nich mam hrozne bolesi,nemohu natahnot nohy ani zvednout to mé hrozně picha ve prostřed,méls jsem dd proudy,neurolog mé poslal na scinty vyšetřeni a to je v pořadku,ted ma dovolenou s jdu k němu až 14.7.0Pořad mě to boli nemohla by jste mi něco prosim poradit aby ta bolest přesala,hlavně večer mam hrozne bolesti i na hrudi a musim mit porad pokrčene nohy a když dele sedim tsk mě to tlači nejlepe mi je na pravem boku.Děkuji moc jsem už hodne zoufala tak to zkoušim na internetu.Marie předem moc dékuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Marie, podle Vašeho popisu a všech vyšetření,které jste prodělala se domnívám, že jste v dobré péči. Nezjistilo se žádné závažné onemocnění a to je dobře. Předpokládám, že Vám Váš neurolog vysvětlil pravděpodobnou příčinu bolesti. Mně se to jeví jako výrazná blokáda žeber nebo hrudní páteře u níž mohou být bolesti velmi intenzivní a mohou se šířit i do hrudní kosti. Dýchání, kdy se hrudní koš rozpíná může být nepříjemné. Omlouvám se, do ordinace léků bych v tuto chvíli nezasahovala. DHC je silný lék a jeho navýšení nebo změnu by bylo vhodnější probrat s Vašim neurologem, který vás nejlépe zná. V případě, že by se mu opět něco nezdálo, určtiě doplní další dovyšetření. Možná by stálo za zvážení kombinace s antidepresivy. Skoro u každého z nás se při dlouhodobé bolesti mění psychika. Pokud bolest trvá dlouho, stále hůře ji tolerujeme a v té chvíli jsou vhodná antidepresiva. Není u nich riziko závislosti, musí se však brát pravidelně a vysazovat po pár měsících postupně, nikdy ne najednou. Jejich nesporným přínosem je i zkvalitnění spánku a zlepšení kvality života přes den. Bolest ovlivňují oklikou zlepšením její tolerance. V tuto chvíli bych Vám doporučila šetrnou rehabilitaci a to hlavně opatrné cvičení s fyzioterapeutem. Z metod bych v případě Vašich silných bolestí volila měkké techniky (je to něco jako speciální šetrná masáž), Vojtovu reflexní lokomoci, možná i prvky z DNS (dynamická neuromuskulární stabilizace), ale jen ty nejzákladnější. Z mobilizacemi bych u Vás byla opatrná, nechala bych to na zvážení fyzioterapeuta, který Vás vyšetří. Možná by pomohla i suchá jehla (aplikace tenké jehly bez léků do bolestivých svalů). Vím, že v Jablonci je velmi dobrá rehabilitace v rámci nemocnice, znám tam jednu velmi milou a šikovnou paní doktorku (dříve Fousová, teď po svatbě nevím jméno). Věřím, že Vám pomůže a poradí jak dál v rámci rehabilitace. Máte-li to blízko, zkuste se objednat. Můžete také zvážit alternativní medicínu, akupunkturu, která však není hrazená. Chápu, že jsou pro Vás tyto dlouhotrvající bolesti nepříjemné a omezující. Věřím, že se z toho dříve či později dostanete. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x