Bolest na hrudi

Bude mi 60 let a jelikož jsem nikdy nebyl v sauně,rozhodl jsem se ji navštívit.Přečetl jsem si na internetu návod správného saunování a první tři návštěvy proběhly dobře.Cítil jsem se vždy skvěle,přestože se léta léčím na hypertenzi.Při čtvrté návštěvě jsem chtěl vyzkoušet delší pobyt v potírně a taky jsem si vzbral potírnu s vyšší teplotou.Po dvaceti minutách jsem začal cítit svíravý pocit na prsou.Opustil jsem potírnu a šel pod sprchu.Svíravý pocit trochu polevil,žel v opočívárně se dostavil ještě ve větší intenzitě a trval několik minut.Ten pocit bych popsal:jako by mi někdo dlaněmi mačkal v hrudníku plíce i s průdušnicí a chtěl je vyrvat ven.Toto jsem pak znovu pocítil doma v klidu na gauči při sledování televize ještě asi čtyřikrát a další den znovu.Navštívil jsem svého obvodního lékaře a svůj problém mu svěřil.Má ordinaci vybavenou EKG a hned mi ho natočili.Porovnal ho s grafem pět let starým a konstatoval,že nešlo o infarkt.Předepsal mi lexaurin s pokynem abych jej navštívil znovu pokud potíže neodejdou.Objednal jsem se na masáž zad a na radu masérky jež má spoustu úspěchů v alternativní medicíně jsem si koupil od ní drahé čínské čaje,které užívám dle návodu.Bolesti na prsou odešly,ale ne úplně. Objeví se někdy při rychlé chůzi i po rovině bez zadýchání.Naproti tomu při fyzické námaze na ruce nikoliv.Můžu dělat kliků kolik mi dovolí svaly paží abolest na hrudi se nedostaví.Nedostaví se ani když dělám dřepy.Nedostaví se ani když vzběhnu rychle čtyři patra,pokud jsem byl před tím v klidu.Pak mne znovu překvapí,že se musím po sto metrech chůze po rovině zastavit kvůli bolesti na hrudi.Dokáže někdo určit diagnozu?

Odpověď odborníka:

Akutní infarkt byl naštěstí vyloučen, může se ale jednat i o námahovou anginu pectoris. V první řadě doporučuji kardiologické vyšetření - buď bicyklovou ergometrii (zátěž šlapáním na rotopedu, kdy Vám bude snímána EKG křivka), případně scintigrafii myokardu (nukleárně medicínské vyšetření). Protože jste fyzicky zdatný, přikláněl bych se k bicyklové ergometrii. Současně je nutné vyšetřit další rizikové faktory (cholesterol, krevní cukr, antropometrické parametry, návyky ...) a stanovit riziko srdeční příhody do budoucna. Pokud budou tato vyšetření s negativním nálezem, potom pátrat po dalších možných příčinách (např. degenerativní onemocnění páteře s bolestmi atd.).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x