Bolest na pravém boku

Dobry den, pred mesicem me zacalo tlacit na pravem boku. Nedalo se to nazvat primo bolesti, ale takove tlaky v prave casti bricha, ktere jsem citil i jakoby v oblasti jak konci zebra na pravo, v oblasti jater. Obcas mi bolest vystrelila i do spodni casti zad, ale to jen velmi zridka. Testy z krve (odber 15.5.) dopadly dobre, jaterni testy jsem mel v poradku (jen hodnota "Bilirubin celkem" byla vyssi - 24.5 umol/l a ALT 0.90 ukat/l.)Moc, CRP, sedimentace ery, krevni obraz, Diff.analyzator, to vse bylo v norme. Byl jsem na ultrazvuku bricha a praveho podzebri 25.5., nic tam nenasli a udajne je tam vse v poradku. Protoze ten divny tlak stale pretrvaval sel jsem hned po ultrazvuku toho 25.5. k doktorce, zmerila mi CRP krvi z prstu (opet v poradku, pry byla hodnota pod 8). Pri prohmatavani bricha na prave strane od pupku kdyz me zmackla, ucitil jsem silnejsi bolest. Pani doktorka mi rekla, ze muzu mit podrazdene slepe strevo a kdyby se to nezlepsilo nebo me to zacalo bolet, ci jsem mel horecky, prujmy, zacpy apod tak abych prisel. Zaroven mi doporucila jist dietne, coz dodrzuji, ale ne na 100%. Ale alkohol ani nejake mastne jidla nekonzumuji. Tim jak jsem se uklidnil, jsem bolest nebo ten tlak nejak prestal vnimat/citit. Avsak ted po cca 2 tydnech to opet sem tam citim a i me tam obcas uz pichne ze to neni jen tlak, ale spis bolest dole sikmo na pravo od pupiku. Nevim jestli je to slepe strevo, nechci nic zanedbat. Mel bych jit na kolonoskopii nebo neco jineho? Muze to byt opravdu slepe strevo? Po stlaceni mista kde to citim, me to tam citelne zaboli. Co mam delat? Dekuji mnohokrat za Vasi odpoved pani doktorko! Pavel

Odpověď odborníka:

Jak vidíte stanovení diagnozy není snadné, a o to nesnadnější je to po internetu. Jediná pathologie je mírně zvýšený Bilirubin, ale ten může být i třeba trvalým nastavením jaterní činnosti. Na mysli jsou především zánět slepého střeva, v přívěsku slepého střeva může být drobná částečka stolice, koprolit, ta nemusí mát větší zánětlivou odezvu, často u mladých můžu drobný kamének v ledvině a přitom nemusí být nález v moči, ale ten by sonografické vyšetření mělo určit. Nepochybně je třeba stav lékařsky dovyšetřit. Vhodné vyšetření přímo na chirurgické ambulanci a poté na urologii. Podle jejich výsledků léčba. Přívěsek slepého střeva může mít i jiné polohy než typicky v pravém podbříšku. Sonografii opakujte.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: