Bolest nad patou

Dobrý den, již déle než rok mě bolí pata, resp spíše nad patou, na zadní straně pravé paty. Ze zveřejněných dotazů se mi zdál nejblíže dotaz Kateřiny, kde jste diagnostikoval zánět šlachové pochvy A. šlachy. I já hodně sportoval. Dostal jsem již obstřiky, nosil ortézu, beru Olfen, absolvoval jsem 2x radiologické ozařování a naposledy i léčbu rázovou vlnou a nic nepomohlo. Na rengenu není nic vidět, i když doktorka spekulovala s patní ostruhou i s prasklinou patní kosti. Mám ale pocit, že doktoři, u kterých jsem byl, nedokáží určit správnou diagnózu a spíše se mnou experimentují. Pata bez prášků bolí stále víc a otéká, a to i s minimem zátěže (i když chodit musím a problém s bolestí je nejvýraznější při přechodu na špičku nohy, samotný stoj na patě nebolí). Můžete mi něco poradit? Je nějaké vyšetření, které by určilo přesně diagnózu (mag. rezonance či něco podobného)? Je nějaké specializované pracoviště (Praha, Ústecký nebo Karlovarský kraj) na kterém by byli schopni skutečně určit diagnózu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Bylo by vhodné vyšetření konsistence šlachy pomocí diagnostického ultrazvuku, který je v každém okrese, aby se posoudil stav šlachy a šlachové pochvy. U sportovně aktivních mužů a právě v tiomto věku se objevují dosti často ve šlaše při přetížení drobné trhlinky, mikrotraumata, která nakonec mohou vést i k ruptuře šlachy. Tedy vyšetření, omezení sportovní aktivity a dle nálezu možná i krátkodobě sádrová nebo ortézová immobilisace. a s následnou rehabilitací. Většinou tyto diagnozy vyžadují dosti trpělivosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: