Bolest nártu, následný otok nártu a brnění, necitlivost a červená skvrna nad achillovou patou

Ráda bych Vás požádala o nezávislou konzultaci. Mého přítele začala v červnu bolet noha v oblasti nártu. Když se bolest postupně stupňovala a přibyl otok, byl nejprve u neurologa, bez vyšetření typu rentgen, ultrazvuk, odběr krve (proběhlo vyšetření typu poskakování na noze, posouzení stability..), a obdržel předpis na Neuromultivit a Vesseldue F. V té době k bolesti nártu a stále většímu otoku přibyla naopak necitlivost v oblasti Achillovi paty, pod kotníkem a brnění malíčku a prsteníčku. Následně přítel navštívil praktického lékaře, bez vyšetření (tedy proběhlo vyšetření pohledem se závěrem propadlé příčné klenby), který mu předepsal náplasti Flector EP, které neměly žádný účinek. Dnes jsem objevila na jeho noze nad Achillovou patou velkou červenou skvrnu se světlým středem a předchozí potíže s nohou přetrvávají, navíc bolestivost již nějakou dobu není jen na dotek ale i ve stavu klidu. Žádný úraz přítel neprodělal, v létě jsme vyndali jedno klíště. Příteli je 30 let a jinak je zdravý a trvale žádné léky nebere. Únavu nepociťuje, ani nic jiného, kromě popsaného. Máme obavu a rádi Vás tedy požádali o nezávislý názor, co by podle Vás mohlo být příčinou a jaká vyšetření byste doporučila. Velice děkujeme, že věnujete našemu dotazu čas. Hezký den!

Odpověď odborníka:

Bez vyšetření se těžko dá stanovit diagnosa. Nicméně červená skrvna s centrálním výbledem může svědčit pro erytem při infekcí borrelií, i když od června, kdy potíže začaly je doba asi už dost dlouhá. BOlest může být způsobena lokálním postižením, otok by rovněž svědčil spíše pro lokální postiižení. Postižení nervu, nebo bolest způsobená např. páteří, otok neudělá. Na druhou stranu porucha cítivosti v lokalizaci, jak píšete, by postižení nervu způsobena být mohla.
Takže já osobně bych provedla vyšetření serologie na borrelie, ortopedické vyšetření nohy a neurologickou kontrolu, bude li trvat neciltlivost v popisované oblasti, tak i EMG. Ale Vašeho přítele jsem nevyšetřovala, vycházím pouze z Vámi uvedených údajů, takže postup Vašeho lékaře může být jiný.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
bolest a tlak v nartu a kotniku | Od: Radek | 11.2.2015 16:35
Dobry den chtel jsem se jen zeptat.udelal jsem si dost
velky vyron kotniku vnejsi strana prave nohy.po
navsteve lekare jsem dostal na tyden sadr.dlahu a po
tydnu jsem sel na kontrolu.dlahu me doktor sundal a
mel jsem to stale stejne natelke a fialove jak vnitrni
strana tak vnejsi starana chodidla.tak me bylo receno ze
me dotocej sadru a daji mi i slapak.pry budu m9ct
zkouset po dvou dnech opatrne naslapovat ale
netroufnu si prtz me to trochu boli a kdyz se blbe pohnu
tak me v tom i pichne docela silne.jeste mam mit sadru
do 20teho.ale spis me jde oto ze kdyz mam nohu v horni
poloze nebo rovne tak je to prijatelne aani to neboli ale
jak milenvemu berle a jdu na wc tak me v kotniku zacne
pichat a boli to a citim ze me to natyka a uplne me
fialovy prsty a mirne me v tom brni.a jak.mile zase lehnu
tak to razem prestane jak fialovet tak bolet.tak jsem se
chtel zeptat jestli je to normalni po 11 dnech leceni?
Dekuji
reagovat
re:bolest a tlak v nartu a kotniku | Od: Petra | 16.11.2015 16:39
Také jsem si pořídila ort. vložky Medicovi Twin Heels
a jsou fakt úžasný. Bolest pomalu odezněla.
reagovat
re:bolest a tlak v nartu a kotniku | Od: Jan | 11.11.2015 23:24
Dobrý večer. Zkuste ortopedické vložky Medicovi
Twin Heels. Mě velmi pomohly a bolesti ustoupili.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: