Bolest nervů- zuby

Dobrý den, dlouhodobě mám problémy s bolestí zubů. Objevuje se cca 2X až 3X do roka a trvá cca 14 dní i déle, pak sama odezní. Jde konkrétně o šestku vpravo dole a šestku vlevo dole. Poté se často bolest přelévá i do horního patra. Je to takový pocit, jako kdyby zuby "prostydly". Často reagují velmi citlivě na chlad a bolest přichází i po vypití vlažné, nikoliv studené vody. V poslední době mě bolest přepadá i bez vnějšího podnětu v časných ranních hodinách cca mezi 2:30-6.00 hod. a bez léků proti bolesti neodezní. K zubaři s tímto problémem chodím cca 5 let, o problému ví. Oba zmiňované zuby mi několikrát vrtal a vyplňovat. Tvdí, že zuby jsou mrtvé, nervy vytažené a že to i přesto může bolet. Jenomže já přesto cítím velkou hlubokou bolest v nervech (zuby samotné jsou citlivější na skus, ale samy o sobě na dotyk nebolí. Jakoby ta bolest vycházela právě z nervů. Udržování v teple už vůbec nepomáhá. Na zubu samotném zřejmě nebude nic vidět, většina vnitřku obou zubů už je naplněná plombou, jen okolo zůstává kráter. Navíc v pod jedním z těchto zubů mám dlouhodobě "váček" v dásni, jeden sám odpadl, další se vytvořil. Zubař o tom ví. Ovšem je třeba zohlednit, že v dnešní době je velmi těžké přestoupit k jinému dentistovi, protože tito lékaři mají velmi vytížené kapacity pacientů. Velmi se bojím, že mám dlouhodobě opakovaný zánět nervů, ale nevím. Ráda bych se Vás zeptala, co si o tom myslíte. Měla byste nějaké "tipy" na možnou diagnózu? Dal by se tento problém léčit a jakým způsobem? Pokud by se toto nedalo léčit, je možné alespoň nějakým způsobem skutečně důsledně zbavit okolí těchto zubů i ve velké hloubce v dásni nervů natrvalo? Velmi Vám děkuji za jakoukoliv odpověď, radu nebo námět Jana Z.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, těžko bez vyšetření něco blíže povědět, já osobně bych vám navrhovala návštěvu dentální hygienistky, která s vámi probere nejen stav zubů, ale i stav dásní, správnou techniku čištění zubů (aby vám nezůstávaly kousínky stravy v okolí zubů a nedráždily je, říká se tomu parodontitida a velké procento potíží se dá odstranit) a může poradit jednak pasty na zuby na snížení citlivosti a také gely na znecitlivění dásní, bude-li potřeba. Váček by ale pod zubem být neměl, ten může způsobovat trvalé dráždění a velké problémy, navrhovala bych vám určitě konzultaci na jiném zubním pracovišti, kde by tento problém vyřešili a nebo by alespon řekli po vyšetření a rtg snímku svůj názor Když budete hodně telefonovat, určitě dentistu najdete. Seznam zde:http://www.dent.cz/detail-text.php?id_strana=2&id_text=205 . Dentál. hygienistka má na vás více času může se věnovat problematice více do hloubky, zkuste nějakou najít ve vašem okolí, jsou spíše u dobrých stomatologů ve větších městech, v Praze jistě nebude problém :o). Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte artritidu? Přehodnoťte svůj jídelníček!
Články: Máte artritidu? Přehodnoťte svůj jídelníček!
Na revmatoidní artritidu...
Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Články: Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Slovo aneuryzma jste mohli...
Revma postihuje více ženy – po všech stránkách
Články: Revma postihuje více ženy – po všech stránkách
Ženy onemocní revmatoidní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ateroskleróza: dlouho nebolí, o to je však zrádnější
Články: Ateroskleróza: dlouho nebolí, o to je však zrádnější
Kornatění tepen většinou...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: