Bolest nohou paraplegika

Dobrý den, syn má po úraze na lyžích v r.1996 přerušenou míchu. Pár měsíců po úraze se mu začaly objevovat křečovité bolesti v dolních končetinách. Byla mu provedena operace a vyčistily se míšní kanálky. Nepomohlo to. Lékaři říkali, že ho nemá co bolet. Začal navštěvovat centrum léčby bolesti, kde mu psali analgetika, které nepomáhaly anebo jen při větším požití. Několikrát se předávkoval, když bolesti byly nesnesitelné. V loňském roce se bolesti zvětšily. Začali jsme se domáhat nějakého vyšetření. Podařilo se před vánoci udělat CT, magn. rezonanci a rtg a poslední naděje byla možná operace v Praze na Vinohradech, kde by bylo úplně přerušené nervové zakončení. Nevím, jestli to píšu přesně. Nicméně dneska mi přišel mail od lékaře, že pro syna není tato operace vhodná a jeho další léčba může být jen konzervativní a medikamentozní. Poraďte prosím, jestli existují nějaké léky, které by mohl brát dlouhodobě nebo by mohlo být nějaké jiné řešení. Slyšela jsem o hypnoze, ale nevím, jestli je to vhodné. Jsem už zoufalá. Syn zkoušel už kdeco, včetně alkoholu a prášků na spaní, což je cesta do pekel. Moc děkuji za pomoc. Květa

Odpověď odborníka:

Nepíšete v jaké výši je mícha přerušena, což je velmi důležité. Předpokládám, že se jedná o mladého muže s přerušením míchy v krční pateři. Celosvětově je tento problém velmi svízelný, obnovit funkci zcela přerušené míchy t.č. se dosud nikdy nepodařilo. Operace je indikovaná v akutním stavu, kde musí zabránit tlaku kostních úlomku na alespoň částečně zachovanou míchu v místě úrazu. Pro pacienty, kteří jsou o něco delší dobu po úraze se vkládá naděje do aplikace kmenových buněk, které by mohly napomoci obnovení funkce míchy. Jedná se ale dosud o výzkumnou činnost, která je ještě daleko od rutinního výkonu. Z Vašeho dopisu vyplývá, že Váš syn byl řádně vyšetřen, je v trvalé péči. Zde je nutno spolupracovat s neurologem, rehabilitačním lékařem i s centrem bolesti. Vhodná je opakovaná hospitalisace v rehabilitačním ústavu nebo na rehabilitačním lůžkovém pracovišti v mástě Vašeho bydliště.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ucpaný nos může upozornit na další zdravotní problém
Ischemická choroba dolních končetin nemusí končit amputací
Články: Ischemická choroba dolních končetin nemusí končit amputací
Ischemickou chorobu dolních...
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Co mi to teče z nosu? Neptej se a vyplachuj!
Články: Co mi to teče z nosu? Neptej se a vyplachuj!
Výtok z nosu může mít různý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: