Bolest nosu,nosni dutiny,za uchem.

Dobrý den, uz asi 4mesice mam problem s nosni dutinou,mam v ni bolesti a napucha mi vevnitr nos kazde rano a bolest vystreluje az za ucho a zezadu do krku.Myslela jsem ze to muze byt od zubu protoze sem mela zanet v zubu tak zubarka zub vytrhla a problem porad trva,rekla mi ze mam zajit na orl...tam sem byla nekolikrat nic mi nezjistily a daly mi kapky na alergii ale to nepomaha mela sem uz troje antibiotika a jak sem je dobrala tak se mi to vratilo znovu..do toho jeste sem mela kliste v hlave a mam problem s uzlinama takze dalsi antibiotika na boreliozu...v pondeli du k zubarce pro rentgen zubu,abych ho predala doktorce na orl pak du na sono krku a opet na orl s vysledky..dnes jsem si v nosni dirce uprostred jak vede chrupavka nahmatala vyrustek ktery vede hloubejc co taky nevim co je :-( porad jen beham po doktorech a bolesti trvaji...brala sem augmentin,duomox a nakonec doxybene...to mi zlikvidovalo streva a musela sem na gastro a tam mi rekl ze mam kriptitidu takze do toho jeste dieta atd... jen se to semnou veze a psychicky uz to nedavam..vubec si nevim rady,ani prasky na bolest uz nezabiraji a antibiotika nesmim skrz ty streva.....mam i rentgen zubu od zubarky ktery budem v pondeli resit...nejsem doktorka ale kdyz se na nej divam tak ta jedna strana nosni dutiny se mi nelibi...prosim o radu

Odpověď odborníka:

Vážená paní/slečno Moniko, omlouvám se za pozdní odpověď. Vaše líčení problému je bohužel poněkud nepřehledné a není zjevné, na co se vlastně ptáte - je jasné, že stav je třeba řešit s tím lékařem, který má o dosavadním postupu, ale především o Vašem zdravotním stavu celkově, nejvíce informací - měl by to být Váš praktický lékař či lékařka. Jen kompletnost informací a jejich vyhodnocení jednám lékařem umožní posoudit, zda v dosavadním postupu nebylo něco přehlédnuto či opomenuto. Z Vašeho textu vyplývá řada věcí, které by měly být zpětně zhodnoceny - je v čelistní dutině infekční zánět, nebo nějaký jiný problém? (infekční zánět mohl být od zubu, to je běžné, ale vytržení zubu samo o sobě nemuselo být dostatečným léčebným zásahem, nemocí projevujících se v nos. dutinách ale může být řada...), brala jste dostatečnou dávku antibiotik dostatečnou dobu? (a bylo provedeno příslušné mikrobiologické vyšetření?), byl důvod k léčbě borreliosy (na základě čeho byla tato diagnóza stanovena?, "klíště v hlavě" ještě automaticky neznamená nákazu, zvětšení uzlin může mít řadu pravděpodobnějších příčin než je borreliosa...), co znamená "ATB mi zlikvidovaly střeva"? (průjem po antibioticích je běžný nežádoucí účinek, obvykle nevyžadující specializované vyšetření - proč jste byla na gastroenterologii?), aj. K dalšímu "běhání po doktorech" není podle mého názoru příliš důvod - stav by měl být zhodnocen na ORL (m.j. zvážení např.CT vyšetření, které oblast dutin zhodnotí lépe, než RTG) - s tamním výsledkem se stavte u praktického lékaře a s ním se domlouvejte na dalším postupu a také s ním řešte veškeré nejasnosti (např. ty výše zmíněné) - od toho tam ošetřující lékař je. Přeji brzké odhalení příčiny potíží a také zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x