Bolest obou kolen v 18 letech

Dobrý den, píšu Vám, jelikož jsem už celkem zoufalá. Někdy na začátku ledna mě začaly slabě pobolívat kolena a postupem času se to horšilo. Neměla jsem žádné zranění ani nemocná jsem nebyla, prostě nic. začaly mě tedy bolet z ničeho nic. Rozhodla jsem se zajít na ortopedii. Pan doktor mi neudělal žádné vyšetření a poslal mě s práškama domů. 14 dní jsem je brala a zašla za ním znovu. Čekala jsem, že když mi ty prášky nepomohly, tak že mi udělá nějaká vyšetření. Nic. Ani rentgen, ani odběry krve. Dal mi další prášky, tentokrát Flamexin, který zatím užívám déle než týden a nepociťuji změnu. také mě poslal na rehabilitace. Chodím na magnety (magnetickou rezonanci). Mám mít 8 aplikací. Zatím jsem jich měla 5, teď mají týden zavřeno. Před rehabilitacema to bylo lepší, ale teď po těch magnetech mě ty kolena začali znovu strašně bolet. Už jsem si podala přihlášku na sportovní fakultu na management sportu, kde toho sportu není až tak tolik, ale stejně musím mít do konce dubna potvrzení od tělovýchovného lékaře o tom, že jsem způsobilá vykonávat tohle studium. Takže se potřebuju té bolesti zbavit, ale zatím jsem akorát tak nešťastná. Mám třeba zkusit nějaké cvičení? Nějak ty kolena protahovat nebo něco? Nebo je mám mít spíše v klidu? Strašně moc děkuju za odpověď, snad mi s tím pomůžete :(

Odpověď odborníka:

Jistě řádné vyšetření na ortopedii, rehabilitaci a revmatologii je na místě zvláště když budete studovat sportovní školu. V těchto letech je nejčastější potíží kolen chondropatie kolena nebo, čéšky. Dosud nezralá kloubní chrupavka je přetěžována, v chrupavce se objevuje prosáknutí, někdy i mikrotrhlinky, drobné nerovnosti a to vše bolí. Ke vzniku Ch. mohou přispívat i anatomické vrozené změny v oblasti kolena, změna osy kolena, změna postavení čéšky, svalová oslabení a další. Po řádném vyšetření je jedinou léčbou omezení zátěže,. dostatek bílkovin a vitamínů, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Dále dle vyšetření. Revmatologické vyšetření rovněž doporučuji, revmatolog klouby vyšetří a zhodnotí případné pozitivní markry z vyšetření vzorku krve.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: