Bolest očí

Dobrý den, pane doktore, léčím se 5 let se zeleným zákalem a poslední asi 3 roky trpím občasnými bolestmi očí, někdy dost silnými. Oči mám trvale mírně zarudlé. Žádné další příznaky nemám. Zkoušel jsem změnit kapky, ale nepomohlo to. Oční lékařka nejdřív netušila o co jde, později došla k závěru, že se jedná o blefaritidu. Myslíte, že je to možné, anebo by to mohlo být něco jiného? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez vyšetření nelze říci. Zarudnutí a občasné bolesti očí může mít velmi mnoho příčin. Některé mohou souviset s medikací zeleného zákelu jiné ne. Uvedené příznaky může způsobovat blefaritida, syndrom suchého oka , léky způsobená keratokonjuktivitida (ta má jiné známky na oku než při zánětlivém původu), alergie atd. Pokud kapete prostaglanginové antiglaukomatikum s konzervačními látkami již dlouho, tak je rozvinutí léky způsobená keratokonjuktivitidy pravděpodobné. Nicméně to neznamená, že je přítomna i blefaritida, která se u některých antiglaukomatik vyskytuje jako nežádoucí účinek! Ideální by bylo změnit medikaci šedého zákalu na jinou lékovou skupinu a ještě na preparát bez konzervantů. Ovšem neznám stav kompenzace glaukomu a ani případnou celkovou medikaci a bude tedy nutné to řešit s ošetřujícím lékařem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x