Bolest okostic, shin splints

Pane doktore, Už dlouhou dobu mam problémy s bolesti okostic. Je to již více než rok, co jsem se s bolesti okostic poprvé setkal. Začal jsem běhat a po asi dvou měsících intenzivního běhu se objevily první bolesti. Všichni říkali, že to mám přeběhat a jako hlupák, jsem tak udělal. Nikam to nevedlo, jen k větší bolesti. Přestal jsem tedy a začal plavat. Dva měsíce jsem neběhal. V této době jsem odjel do zahraničí a tam jsem hrál americký fotbal. Míč jsem kopal, ale běhat jsem musel stejně. Bolest se dlouho neozvala, až asi po 2 měsících. Posledních dva tři týdny jsem odehrál s bolestmi. Další tři měsíce pouze plaval a cvičil v posilovně. Potom jsem byl atletickém týmu. Dokázal jsem běhat týden, ale bolest se zase ozvala (špatný trenér, nabíral vzdálenosti moc rychle a já jsem ho na to upozorňoval), takže jsem z týmu upustil. Přesto mě požádal, zda-li bych mohl běhat alespoň na závody (4 sprinty). Nohy bolely moc a po dvou Ibuprofenech jsem bolest necítil nebo jen mírnou. Teď už jsou to další dva měsíce bez běhání a bolest se objevila hned po prvním krátkém (2 km) běhu. Cítím, že ty svaly kolem nohy jsou jakoby v křeči. Bojím se, že mám chronické bolesti těchto okostic. Bolest začíná na vnitřní straně holení a to u obou nohou (vždy nejprve na pravé - silnější, pak se přidá i levá). Je to bolestivý proužek od 5ti do 12ti cm nad kotníkem. Bolest je nejprve jen svalová, ale později se rozleze po celé kosti a to je bolest k nevydržení. Před tím rokem jsem byl na rentgenu a ten neukázal žádnou prasklinu. Máte nějaké tipy, jak tento problém vyřešit a vrátit se zpět k běhání? Už zkusím všechno, jelikož jsem zcela bezradný. Děkuji VK

Odpověď odborníka:

Lydiard uvádí, že při bolestech používali led, prevencí je běhání po rovném povrchu nejlépe po trávě. Při počínajících obtížích je dobré se vyhýbat běhu z kopce. Běh do kopce nevadí. K prevenci patří také protahování svalů vpředu a vzadu na lýtku, tak aby se zvýšil rozsah pohybu v hlezenním kloubu (svaly pak "netahají" za tu okostici). Při vašich plně rozvinutých obtížích však asi nezbyde než počkat až to přestane. Analgetika zřejmě jen způsobí, že to nebolí, hojení se ale neurychlí (při přetěžování možná naopak). Sám jsem měl obtíže celý rok. Pak to zmizelo a už se nikdy znovu neobjevilo. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: