Bolest pat

Dobrý den. Již sedm měsíců mě bolí paty. Jedna pata mě bolí od doby co jsem na ní dopadl při skoku asi ze tří metrů. Po cca 2 měsících bolest opadala, ale pak se vrátila. Už asi před třemi měsíci mě začala z ničeho nic bolet snad ještě více druhá pata. Bolest je taková, že ráno někdy nemůžu ani chodit. K ránu nemohu bolestí spát a jedné z pat se nemohu ani dotknout. Vždy sem bolest nějak rozchodil a bylo to ok, ale teď už ty 3 měsíce si beru skoro denně nějaký ten prášek proti bolesti, jinak bych skoro nechodil. U lékaře jsem nebyl, myslel jsem si, že když bolest jednou ustoupila a nějaký ten týden mě nic nebolelo tak, že to proste přejde. Bojím se že by mi nohy operovali a já nebyl schopen chodit. To si nemohu dovolit kvůli školy. Prosím řekněte mi co to asi je.... možná že jsem si ji naštípl při dopadu, ale nechápu tu druhou patu, která mě momentálně bolí ještě více. Děkuji mockrát.

Odpověď odborníka:

Prvně je třeba vyřešit předcházející úraz. Pád s výše 3 m je docela závažný pád a mohlo při tom dojít ke zlomenině patní kosti. Přetěžováním druhé končetiny při šetření poraněné končetiny mohlo dojít k dalším změnám, především k možné entezopatii, onemocnění úponu Achilovy šlachy na neporaněné končetině. Na poraněné končetině se mohla při závažnějším úrazu vyvinout i traumatická plochá noha, která bolí. Př rtg negat. nálezu na poranéné končetině je třeba pomýšlet rovněž na chorobný proces v oblasti Achilovy šlachy. První je vyšetření na ortopedii, vyšetření při kerém se zjistí místo bolesii a provede se rtg snímek.Stanoví se diagnoza všich potíží. Podle toho i léčba. Operace se nebojte, s operecí se v těchto případech nespěchá a také s ní nemusíte souhlasi.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: