Bolest páteře a stehen

Dobrý den, pane doktore, moc prosím o Váš názor. Před několika lety mi byla při CT vyšetření (děláno na gastroenterologii) náhodně zjištěna dorsální protruse disku L3/4 s impresí durálního vaku. Pani doktorka řekla, ať nález na CT nijak neřeším, kdyz nemám bolesti. V poslední době mě bolí bederní páteř, bolest vystřeluje do hýždí a kyčle. Když jsem v klidu (hlavně v autě), tak mě k tomu ještě bolí přední strana stehen - neumím popsat, jestli kost nebo sval, je to bolest podobná bolesti kloubů při chřipce (zpočátku šlo jen o pravé stehno, ale nyní bolelo párkrát už i levé). Dnes jsem i cítila lýtko, ale to už nevím, zda se moc nepozoruji. Již jsem z toho nervozní, nevím, o co jde - může bolest stehen vycházet z bederní páteře? Mám se šetřit nebo se snažit opatrně cvičit? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. Hana

Odpověď odborníka:

Protruze L 3/4 opravdu odpovídá bolestem spíše na přední straně stehna. CT nález před lety se mohl změnit ve výhřez, který potom podle svého umístění potíže vytváří. Nicméně je to jen úvaha. Proto by bylo na místě pokud potíže do 3 týdnů od začátku nevymizejí provést vyšetření, ortoped neurolog, případně CT nebo magnetickou rezonanci provést znovu. Podle výsledku potom další postup. Při možnosti neoperovat a to je při většině potíží takto, léčba, pohybová a fyzikální na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: