Bolest páteře, dvojité vidění, tlak v hlavě!

Dobrý den, Vážený pane lékaři, moc Vás prosím o odpověď na můj dotaz. Jsou zoufalá a vystrašená co mi to vlastně zjistili!!!!! Mám neustálý tlak do hlavy, často mě bolí hlava a záda a mám dvojité vidění a již i psychické problémy. Loni mi dělali magnetickou rezonanci mozku a ta byla negativní. Ale teď mi dělali MMR krční a hrudní páteře Výsledek MMR Th: Zvýraznění L lordózy, osové postavení v normě. Obratl. těla norm. tvaru, víceč. ložiska obr. těl, TH4,TH12,L3 a L5, ložiska jsou kulovitá, ostře ohraničená, nejv. v TH12 21mm, Si charakteristicky lze hodnotit pouze na th páteři, kde proved. přísl. sekvence, ložiska jsou T2 a T1 hyperSi s potlačením Si ve STIR. MOP norm. výšky. Chondróza disků Th6/7, Th8/9 a Th 11/12. Preforamin. hernie Th11/12 vpravo (4mm) bez jednozn. útlaku nerv. struktur. Foramina nezúžena, kořeny volně. Pát. kanál prim. prostorný. IV klouby bez hrubších změn. Mícha norm. šíře, bez expanze, beze změn Si. Orient. z plán. T2 sekv. L páteř: levostr. prostruze pre- až intrafor. L3/4 vlevo, bez útlaku koř. Z: -preforamin. hernie TH11/12 bez útlaku nerv. struktur - protruze L3/4 pre- až intrafor. vlevo bez komprese koř. - víceč. hemangiomy, chondróza disků viz popis MR C - C sinistroskolióza, napřímená lordóza. Obratl. těla norm. tvaru, beze změn signálu. MOP norm. výšky. Disky s norm. signálem, bez protruze. Foramina nezúžena, kořeny volně. Pát. kanál prim. prostorný. IV klouby bez hrubších změn. Mícha norm. šíře, bez expanze, beze změn Si. Z: - C sinitroskolióza a napřímení C páteře, bez jiných patol. změn

Odpověď odborníka:

Vaše potíže mohou být součástí vážnějšíh neurologických onemocnění. Byť nemám všechny nutné výsledky vyšetření k dispozii, dle Vašeho popisu se zdá, že po této stránce jste v pořádku. Nález na páteři, drobné výhřezy plotének nevypadají nebezpečně. Jejich přítomnost, včetně známek chronických změn( chondróza) potvrzují buď nedostatečně aktivní fyzioterapeutickou léčbu nebo Vaši nedostatečnou spolupráci stran cvičení, které při správné fyzioteraúeutické léčbě má obnovit svalové vztahy a stabilizovat funkční stav páteře, nedovolit vzniknout přítomným změnám. Jak to je, to víte Vy. Bez znalosti přesné symptomatologie a klinického nálezu( to bych musel osobně vyšetřit) nelze více napsat. Jedná se sice o vážné chronické změny, zareagujete li však nyní spolu s vaším fyzioterapeutem( ten musí být v přímé spolupráci s lékařem- ne na dálku, přítomnost poruch meziobratlových plotének vyžaduje ideálně přesnou léčbu, přitom důraznou) a s lékařem, neurologický dohled bude zřejmě nutný, nelze bez dostatečných informací napsat, zda nezbytně a léčebně, či opravdu pouze jako dohled. Možnost zastavit negativní vývoj se však jeví jako reálná.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: