Bolest patních kostí a achillovky

Dobrý den, na jaře loňského roku mě začala bolet pata, pod kotníkem a kolem Achillovky, při každém nášlapu mi tam řízlo a nemohla jsem pořádně prošlápnout při chůzi. Chirurg mi řekl, že je to od počínající ostruhy, nicméně rhb lékař to vyvrátil a nyní i ortoped. Od listopadu mě stejně začala bolet i druhá pata, vydala jsem se k ortopedovi. Jeho závěr vyšetření zní: Calcaneodynie na podkladě rozšíření vrcholu patních kostí s irritací Ach.šlach, peritendinitida šlach peroneů retromal bil. Doporučil měkké boty (já jiné nenosím) a dát pozor na tlak při horním okraji obuvi. To mi připadá málo, chtěla bych ještě jiné řešení (tedy kromě remodelace patních kostí, kterou popsal), proto Vás moc prosím o Váš názor a doporučení, abych mohla co nejdříve na svou oblíbenou turistiku. Děkuji moc Irena

Odpověď odborníka:

Patrně se u vás jedná o trakční tendinitidu, tedy změny z přetížení, Achillovy šlachy, ostruha patrně není příčinou, ale jen doprovodným nálezem. Vhodné vyšetření rtg, a ultrazvuk, jsou doprovodné mikrotrhlinky ve šlaše. V léčbě na prvním místě je omezení přetížení, doporučuje si i znehybnění sádrou nebo ortézou, následná pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Zkusit případně ni rázovou volnu dle nálezu. Léčba je zdlouhavá a v popředí je omezení zátěže. Jinak vhodné použití zpevňující měkké fixační ortézy nebo pevného elastického obinadla.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: