Bolest po artroskopii

Dne 13.1. 2016 jsem byla na artroskopii kolene. Mám artrózu druhého stupně. Po operaci mě koleno nebolelo, proto jsem používala francouzské hole jen 14 dní. Nyní mě s odstupem času bolí koleno i po krátké procházce cca 500 m. Na obou stranách kolene. Občas mívám křeče, které jdou od stehna až ke kostce a někdy mám pocit jak bych ho měla ve svěráku. Je možné, že jsem brzo zatížila koleno? Byla jsem třikrát na injekcích v intervalech každý týden jednu. Měla jsem desetkrát magnet a desetkrát elektrostimulátor. Cvičím dvakrát denně. Koleno bolí i při chůzi ze schodů. Ohnu ho bez bolesti do 70°. Kdy budu moci chodi na delší procházky aniž bych pociťovala bolest? A přestane to vůbec někdy bolet? Děkuji za vaší odpověď S pozdravem Lída.

Odpověď odborníka:

Brzká zátěž kolene je jednou z možných příčin nynějších obtíží, ale i tak se koleno hojívá obvykle v řádu měsíců, a někdy jsou větší či menší obtíže i trvalé nebo místy se vracející a artroza se bohužel artroskopií nedá zcela odstranit, tj. mohou přetrvávat bolesti a zhoršená hybnost spojená s artrozou. Ohledně hojení po artroskopii také záleží velmi na nálezu v kolenním kloubu, stavu ostatních kloubů a osové kostry a na režimu po artroskopii (optimálně - šetřit koleno, někdy, dle nálezu v koleni, je vhodné nosit bandáž kolene nebo i ortézu při zátěži, někdy pomůže také některý lék na zlepšení výživy kloubu či na zlepšení hojení). Pokud by se i při optimálním režimu hojení stav v řádu týdnů/měsíců nelepšil nebo horšil, Váš ortoped Vás nejspíše znovu vyšetří, aby zjistil aktuální stav, a podle nálezu se rozhodne, co dál. Pozn. Pokud by se u Vás objevil otok v oblasti kolene či nová pohmatová bolestivost kolene nebo bolesti a zarudnutí v jizvách po artroskopii, ortopeda vyhledejte pro vyloučení zánětu v oblasti kolene.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x