Bolest po vyšetření na orl

Dobrý den, již přes půl roku trpím na opakované oteklé mandle (vždy jen levá) a tvorbu bílých čepů (obě mandle). Bez teplot, pouze velká únava. Stěry z krku byly 3x - vždy negativní. Krev v pořádku, pouze zvýšené leukocity. Praktický lékař to vždy řešil pomocí ATB (od léta již 5x). Léky vždy do tří-čtyř dnů zabraly a 14 dní - měsíc byl klid, poté se vše opakovalo. Při nasazení posledních ATB jsem byla poslána na OLR vyšetření. Paní doktora mi s krčními mandlemi tak "zacvičila", že mi do večera od vyšetření mandle otekly a zmodraly. Bolest je obrovská i bez polykání, v mandlích mi jakoby "škube", při polknutí je bolest samozřejmě daleko větší. Chtěla jsem se zeptat, zda je tento stav po vyšetření na ORL běžný nebo jestli mám jít radši k lékaři? Čekání v ORL čekárně je tak na 4-5 hodin, takže se tam moc neženu :).Poslední nasazená antibiotika beru již šestý den a bolest neustupuje, naopak mi přijde, že se zvětšuje. Také jsem Vás chtěla poprosit o radu k mému zdravotnímu stavu. Paní doktora na ORL mě poslala na krevní testy, aby mohla případně vyloučit mononukleozu a pak navrhla při přetrvávajících problémech odstranění krčních mandlí. Po půl roce je bolest opravdu unavující a vyčerpávající, navíc jsem ve věčném stresu, kdy se opět objeví. Pokud by mi mělo odstanění krčních mandlí pomoct, ráda bych ho podstoupila co nejdřívě, bohužel doktorka řekla jen výhledově. Také beru dva roky léky na štítnou žlázu - euthyrox. S žádnými antibiotiky jsem nezůstala doma, vždy jsem chodila do práce. Mohla by mi také pomoct nějaká pracovní neschopnost? Mockrát Vám děkuji Lucie B.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lucie. Předně se omlouvám za zpoždění odpovědi, pochopte, že i expresní dotaz má určitou lhůtu ke zodpovězení a ptát se v internetové poradně na jakýkoliv akutní problém (bolest mandlí po vyšetření) není příliš účelné. Příčin opakovaných návratů zánětu může být více a je sporné, zda se za tím skrývá možná opakovaná bakteriální infekce (vzhledem k opakované negativitě výtěru nejspíše ne) - většina zánětů v krku je virová, nutno pomýšlet i na zmiňovanou mononukleosu. Je tedy možné, že antibiotika jste brala zbytečně - rozhodování lékaře ale není v podobných situacích jednoduché, nutno postupovat individuálně a podle nálezu při tělesném vyšetření - závěry Vašeho lékaře tedy nerozporuji... Fakt, že jste při léčbě nedodržovala klidový režim může být velmi důležitý - tělo se přece jen potřebuje s infekcí "celkově" vyrovnat a klid je alespoň ve fázi nejsilnějších potíží klíčovým opatřením. Chápu, že je to z různých důvodů problematické, ale v případě opakování stavu zůstaňte rozhodně doma. Další postup se bude odvíjet od krevních testů, ORL lékařka se s Vámi tedy domluví, odstranění mandlí je možná rozumné, ale nedivte se, že při prvním setkání s Vámi Vám toto bylo paní doktorkou sděleno jako "výhledové" - úvaha o tonsilektomii musí zahrnout celou řadu aspektů a těžko to 100% uzavřít hned, bez posouzení vývoje stavu po léčbě, výsledků krevních testů atd. Přeji Vám brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x