Bolest po zevní straně pdk od kříže

Mám 6 dní bolesti pr kyčle s propací do celé PDK,bez traumatu,potíže s valkou či malou stranou neguje, o.kyčel volně hybná, plně,včetně rotací,palpace třísla nebolestivá, L páteř pokl bolestivá nad trny,rotace bolestivé rtg kyčle v normě,olistéza L4/5, osteochondroza L4/5, L5/S1. neurolog. vyšetř: hypestézie na bérci zevně dx,na nártu je cit norm.L2-S2 nízké bil.,lasegue volný,dobře po patách,špicích i v podřepu,ale v leže malé oslabení DF palce je. Doporučení:Prednison 20mg,Novalgin 2tb při bolesti. MR objednána. Chci se zeptat,jestli je nutné brát Prednison,jelikož to má mnoho vedlejších účinků,hlavně jsou obsaženy kortikoidy,které se mi nechce brát.Lékař mě ujišťuje,že týden braní nic neznamená,je mi 57 let,bolesti mám hlavně v noci,než najdu správnou polohu a ráno,než se rozchodím.Když si tu nohu nahřeji,uvolní se a bolest trochu přejde.Na bolest si beru ibuprofen 600 mg,400mg mi nepomáhá na tuto bolest nohy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Soňo. Váš lékař se domnívá, že příčinou bolestí bude tlak na nervový kořen, hlavně 5. bederní- výhřezem ploténky / ta na normálním RTG vidět není, je potřeba doplnit jiné vyšetření- např naplánované MR/ ev při listhese L4/5- posun obratlů. Nemusí tomu tak ještě nutně být, jsou i funkční změny, které na RTG a MR vidět nejsou a které působí většinu bolestí v páteři a vyzařování s ní, ale vzhledem k oslabenému placi a snížené citlivosti na noze tou tak být může. Základem je klidovější režim. Analgetika. Antirevmatika. Kortikoidy krátce v malém nárazu se u výhřezu ploténky někdy positivně projevují, hl v akutní fázi, proto Vám je lékař navrhl. Jako každý lék má své nežádoucí účinky a positiva a je vhodné najít u každého vhodnou kombinaci. Kortikoidy je potřeba brát alespoň několik dní soustavně, v ranní dávce, po jídle. Hlavním rizikem je podráždění žaludku hl v kombinaci s antirevmatiky. Žaludek se proto někdy chrání léky které podávání na vředovou chorobu žaludeční. Pokud není akutní žaludeční vřed, nezkorigovaný vysoký krevní tlak, tak není nutné se přechodného podávání kortikoidů obávat. Vysazování po pár dnech je potom postupné. Často se volí i varianta podat spíše kortikoid ve formě obstřiku k nervovému kořenu, tak to u svých pacientů dělám třeba já. Někdo tyto obstřiky neprovádí sám a posílá na RTG pracoviště aby se udělaly pod CT kontrolou. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x