Bolest pod pravým žebrem

Dobrý den, pane Doktore, rozhodla jsem se obrátit se na Vás prostřednictvím emailu, protože mě dlouhodobě trápí problém tlaku pod pravým žebrem a nevím už na koho se obrátit. V září 2015 jsem prodělala splenektomii pro cystu (7x8cm!) a částečný hematom (po úraze). Operace dopadla dobře. Mám klasickou jizvu, ca asi 10 stehů. Nicméně již v prosinci 2015 mě začal obtěžovat tlak pod pravými žebry, který se táhne vpravo od konce jizvy a silná nevolnost která je s tím vždy spojena. Zpočátku se mi to stávalo třeba 1x za 14 dní, nyní se mi tento problém děje denně. Vyhledala jsem proto lékaře, kteří mi operaci provedli a snažila jsem se popsat mé potíže. Měla jsem kontrolní sono, dokonce RTG hrudníku i znovu CT břicha a bez nálezu. Náběry a moč také v pořádku. Navštěvuji již měsíc fyzioterapeuta, ale bez výsledku. Nebolí mě záda, ale mám abnormálně stažené svalstvo pod pravým žebrem. Nejsem odborník, proto mi ani nepřísluší žádná diagnostika. Přesto se mi moje obtíže jeví jako příznaky nějaké vnitřní kýly anebo srůstů. Necítím se nijak nemocná, pouze jakmile se nevhodně pohnu, vrátí se mi tlak a silná nevolnost. Třeba po hodině to zmizí a cítím se naprosto normálně. Musím to vždy nechat odeznít. Největší úlevu mi přineslo kolonoskopické vyšetření kdy mě po vypití 4l Fortransu veškeré tlaky přestaly trápit. Jakmile jsem však začala normálně jíst, vše vrátilo do druhé dne zpět. Podotýkám, že střeva mám v pořádku. Byla bych ráda za jakoukoliv radu, kam se obrátit. Je mi 26 let a velice mi to znepříjemňuje život. Děkuji Vám za Váš náhled.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bolesti v pravém podžebří mohou mít řadu příčin - např. kameny žlučníku, nemoci jater, různé střevní nemoci - včetně chronického zánětu slepého střeva, nemoci gynekologického ústrojí apod. K Vámi podstoupeným vyšetřením bych ještě doplnil jistě gynekologické vyšetření, ke zvážení stojí gastroskopie (popisujete nevolnost a jistou souvislost obtíží s příjmem stravy). Velký význam má také denní režim - složení stravy (jsou obtíže po nějakém jídle horší ?), pravidelnost (vhodné je jíst 5x denně v menších dávkách, nevynechávat hlavní jídla, každý den snídat, nespěchat, sousta pečlivě rozžvýkat), dostatečný přísun tekutin, ale také psychický stres - to vše dokáže ovlivnit zažívání. Zkuste toto upravit (plus doplnit gynekologické vyšetření a gastroskopii) a posoudit ev. změnu stavu.

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: