Bolest pod žebry

  • Dotaz od: květoslava
  • Publikováno: 25.10.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den,mám dotaz ohledně bolesti která trvá asi měsíc,mám strach že se jedná o rakovinu plic.Píchá mi pod žebry nad úrovní břicha.endoskopie mi nic nenašla,mám však také bolesti zad po přejetí rukou páteře cítím píchání.Masérka mi řekla že mám zatuhlé svalstvo ,může to být příčina bolestí?Pracuji v zemědělství je mi 43 let a jsem aktivní kuřák,mám ale strach jít na plicní vyšetření.Děkuji za odpověď a případné doporučení specialisty.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Příčin uvedených bolestí může být několik. Užíváte na bolesti nějaké léky? Dostala jste analgetika /léky na bolest/ a myorelaxancia /léky na uvolnění svalů/? Ty jsou indikovány v případě, že se jedná o bolest vertebrogenní /která má původ "v páteři"/. Byla jste vyšeřena internistou? Důležité je, jaký je charakter bolesti: je trvalá? občasná? pulzující? pálivá? píchavá? bodavá? souvisí s pohybem? s nádechem? Neprodělala jste respirační infekt? V případě uvedených bolestí je na místě kompletní interní vyšetření /včetně EKG k posouzení možného kardiálního původu/, námatkové vyšetření pohybového aparátu praktickým lékařem. Vzhledem k tomu, že uvádíte, že jste i aktivní kuřák /kolik cigaret denně? kolik let?/ - URČITĚ jste indikovaná k plicnímu vyšetření - včetně RTG hrudníku a spirometrie /vyšetření plicních funkcí/. Chápu, že máte strach z vyšetření, to je přirozené. Za tu chvilku stresu to ale stojí. Všichni kuřáci by po 40.roce života měli mít plicní vyšetření, jelikož je to výrazný rizikový faktor nádorových onemocnění plic a také CHOPN /chronické obstrukční plicní nemoci/. Až se Vaše potíže dovyšetří, uvažujte nad abstinencí kouření. Je jednodušší přestat kouřit, než se za 5-10 let léčit z následků této závislosti. Ve fakultních nemocnicích jsou na plicních klinikách Centra pro odvykání kouření,kde Vám lékař poradí, jak na to. Držím Vám palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: