Bolest pod žebry

Vážená paní doktorka, před měsícem jsem absolvovala 4. laparoskopii. Byly mi rozrušeny nějaké pánevní srůsty, v oblasti jater to byly adheze Grade III-nevím co tohle hodnocení přesně znamená. Nyní mě zhruba před 14-ti dny začala obtěžovat silná bolest pod pravým žebrem jakoby těsně pod prsem s tím že se nemohu pořádně nadechnout a bolest mi silně vystřeluje do pravého ramena. Pak to po nějaké chvíli přejde a přestane bolet a třeba jeden vůbec nic. Poté se tento jakoby,, záchvat,, znovu opakuje někdy i třeba dvakrát za den. Tak jsem se Vás chtěla zeptat, zda se třeba nejedná o nějakou komplikaci po laparoskopii, vím, že takhle na dálku se asi těžko odpovídá přesto prosím o radu.Byla jsem zatím jen na chirurgii, kde mi břicho jen prohmatal, žádný RTG ani ultrazvuk, že prý to chce čas na doléčení. Nerada bych ale něco zanedbala. Děkuji

Odpověď odborníka:

Váš dotaz by měl být směřován spíše lékaři s chirurgickým zaměřením. Jako internista bohužel neznám přesně klasifikaci srůstů, nicméně "grade" označuje stupeň závažnosti či velikosti. Sama jste moudře usoudila, že přes internet nelze vyvozovat jednoznačné závěry. Jste sice již měsíc po operaci, ale i tak je jistě možné, že potíže s operací souvisejí. Při laparoskopii se dutina břišní naplní poměrně velkým množstvím plynu, který se pak nějakou dobu vstřebává, a to může jisté bolesti způsobovat, pobolívat mohou i jizvičky atp... Nemohu ale takto vyloučit, že příčina je v něčem jiném. Operace srůstů bohužel nemá 100% účinnost a někdy potíže (bolesti) přetrvávají i po operaci (i když nevím, jaké potíže Vás k výkonu vedly), nebo dokonce mohou vzniknout srůsty nové. Teoreticky ale může jít i o úplně jiný problém (třeba žlučník, nebo dokonce páteř aj.). Možností je tedy mnoho, určitě tedy neváhejte vyhledat lékaře - nejlépe toho, který Vás na výkon odeslal, či který výkon provedl, a to i opakovaně, pokud potíže přetrvávají. To, že Vás lékař "pouze prohmatal", není nic neobvyklého - je běžné postupovat od jednodušších vyšetření ke složitějším a dalším, pokud jednoduchá a prvotní vyšetření nic neprokážou a potíže trvají. A jak sama jistě víte, zjistit srůsty není nijak lehké, často se to podaří právě až při laparoskopii. Přeji, ať potíže ustanou.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: