Bolest pravé poloviny těla

Dobrý den, je mi 38 let a na podzim loňského roku mě začalo pobolívat břicho v pravé horní části. Všechna vyšetření byla negativní, sama jsem měla dojem, že je to spíše pohybová záležitost – občas mi břicho začalo brnět do zad. V lednu mě začala brnět pravá horní i dolní končetina (na dovolené po spaní na špatné posteli), nyní mě pravá horní i dolní končetina téměř trvale bolí. Jedná se o bolest podobnou bolesti z přeležení. Jsem na mateřské, mám dvě malé děti, nosím je na levém boku. Záda mě víceméně nebolí, pouze při masáži cítím výrazně víc pravou stranu – více bolí. Neurologické vyšetření bez nálezu, na RTG jsem teprve objednaná. Bolest cítím víc když jsem unavená či nevyspalá, při týdenním ležení v posteli s virózou mě bolest v končetinách úplně přešla. Pocit unavených končetin nemám. Otec má ALS, mám strach z této diagnózy. Mohla by se tato nemoc takto projevovat? Event. jaká vyšetření byste mi doporučil a o jakou diagnózu by se dle Vašeho názoru mohlo jednat? Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lucie. Uváděné potíže- bolest a patrně spíše trnutí v pravostranných končetinách a P polovině břicha nemusí mezi s sebou vůbec souviset. Amyotrofická laterální sklerosa- ALS nepatří mezi přímo dědičné choroby. Projev bolesti a poruchy citlivosti k ní nepatří. Jedná se o postupují problém v oblasti začátku nervových vláken v míše a mozkovém kmeni, které vedou ke svalům a tím dochází k jejich oslabování a úbytku. Bez klinického neurologického vyšetření a na něj navazujících cílených dalších vyšetření se nedá zatím učinit závěr. Spojitost s bolestmi zad a funkčními poruchami pohybové soustavy ale být může. Blokády páteře se postupně tzv. řetězí a mohou vyvolávat i další funkční změny na končetinách nebo břišní stěně. Neurologický nález samotný je potom normální. RTG tyto změny také neodhalí. Obojí je ale důležité pro správný diagnostický postup. Blokády je potom možné nalézt a léčit u lékaře, který provozuje i manuální ev tzv myoskeletární medicínu. Neurologické vyšetření ale také ukáže, zda je potřeba vyloučit např. změny v prokrvení části mozku, provést jeho zobrazovací vyšetřování jako CT, MR. Provést vyšetření mozkomíšního moku k vyloučení zánětu atd. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: