Bolest pri hlubokem drepu

dobry den. mam dva dotazy 1) jsem rok po operaci haluxu + hammer toy. Pred operaci jsem uz temer nemohla chodit, ani ne tak pro bolest, jak pro neprijemny tlak pod chodidlem (jako bych tam mela velky ping pong micek). Po operaci se stav upravil, ovsem zhuba pred 4 mesici se vse vratilo a mam temer stejny pocit. navic mezi palcem a druhym prstem (presneji mezi prvni a druhou jizvou) mam v mekke tkani takovy napuchly valecek a ne a ne se hozbavit. Navic mam stale mirne necitlivy palec a pri ohnuti smerem nahoru citim bolest kolem nehtu. pri pohybu dolu je to OK. A taky velky kloub je stale mirne natekly. Lekar tvrdi, ze je to v normalu a ze se stav upravi, ze zrejme doslo k poskozeni nervu, mne spise znervoznuje ten otok mezi jizvami. Lekar se spise priklani k tomu, ze jsem dostala alergii na srouby (jsem silny alergik) a doporucuje mi operacni zakrok k jejich vyjmuti. vzhledem k tomu, ze ziji v USA a zakrok je nesmirne drahy, rada bych vedela, zda existuje nejaka podpurna lecba ke zklidneni reakce na srouby, nebo musi skutecne ven. V miste operovaneho velkeho kolubu citim paleni, stipani, nekdy mirne skubani. 2) cca mesic mam divne bolesti v oblasti kolene. Pisu v oblasti, protoze si nejsem jista, zda se jedna o koleno. Nikde jsem se neuhodila, nespadla, tri roky chodim tak 3x tydne do posilovny. Koleno jako takove mne neboli, nepicha v nem, neskupe, nedrasa, neskripe, nemam pocit strepu v kolene. Problem je, ze kdyz jdu do hlubokeho drepu, tak mne boli ze zadu v kolenni jamce, nebo spise trochu nad ni. Pripada mi to, jako by mne spis bolel sval, protoze kdyz si na sval mirne zatlacim a ohnu nohu, bolest necitim. Nosim pruznou ortezu a omezila jsem na nejakou dobu cviceni, spise davam nohu do vodorovne polohy s podeprenim v miste kolene. Do schodu ani ze schodu, pri chuzi mne nic neboli, pri ohybani kolenem do stran take nic neboli. Nemyslim si, ze se jedna primo o koleno, ale pro informaci - byla mi pred rokem zjistena chiropractikem skolioza patere. Nemuze se jednat o reakci na vadne drzeni tela nebo o mirne poskozeni nejake casti kolena, ktera boli v jinem miste. Nekdy se bolest presune ze zadu do predu do svalu nad koleno...Koleno neni natekle, neni teple, cervene, kuze ma normalni barvu, proste mne to boli pri drepu.... omlouvam se za dlouhy dotaz a dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Ne zcela dobře se dá odpovědět bez vyšetření pacienta. Pokud vám lékař radí k vyjmutí šroubu, udělejte to, jste relativně mladá a šroub by neměl být trvale umístěn. Výkon je nevelký. Nicméně nemusí být příčinou vašich potíží. Pokud v oblasti nohy pozorujete zarudnutí v operačním místě už jen to může být důvodem potíží.Často ale potíže způsobuje i příčně plochá noha nebo atypické postavení hlavičky 5. záprstní kosti na noze, zkrátka bez vyšetření a rtg to nejde. Tedy vynětí šroubu, pevná obuv, možná i s individuální vložkou a lékařská kontrola - ortoped Stran kolena, jak stav líčíte , se pravděpodobně jedná o počínající artrosu. Vyšetření rtg, případně i s magnetickou resonancí, což už je náročnější požadavek na vyšetření , by stav upřesnilo. Pro tyto stavy, pokud by se diagnosa potvrdila se při počátečních stadiích začala používat metoda ACP, to jest z vaší vlastní odebrané krve 10 ml se centrifugou získá plasma, která obsahuje krevní destičky s bohatými rlstovými faktory, což příznivě průsobí na zlepšení funke kloubních chrupavek a drobné defekty po injekci do kolena může opakovaná aplikace obohacených trombocytů upravit. Metodu zatím pojišťovny nehradí. Jinak nepřetěžování kolena, posílení svalového aparátu kolena, sportování spíše na kole nebo cyklotrenažeru. Pokud medikamenty tak jen nárazově nesteroidní antireumatika. Skoliosa patrně příčinou těchto potíží nebude.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dokáže nervy poničit už jen mírně zvýšená glykémie?
Články: Dokáže nervy poničit už jen mírně zvýšená glykémie?
Až polovina všech diabetiků...
Klimakterium ohrožuje kvalitní spánek. Braňte se!
Články: Klimakterium ohrožuje kvalitní spánek. Braňte se!
Období klimakteria, během...
Scintigrafie plic
Články: Scintigrafie plic
Scintigrafie (scinti) plic...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Články: Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Slovo aneuryzma jste mohli...
Na bolest hlavy platí homeopatie
Články: Na bolest hlavy platí homeopatie
Bolest hlavy je jednou z...
Vraťte spánek do normálu
Články: Vraťte spánek do normálu
Každému se občas se stane...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x