Bolest při léčbě vyvrknutého kotníku

Dobrý den, před týdnem 8.2.2015 jsem si poranil kotník při lezení v mačkách v ledu - uklouzla mi pravá noha a levá byla následně zkroucena a vytržena z ledu. Zpočátku minimální bolestivost, takže jsem ještě došel cca 2 km k autu bez větších potíží. Kotník začal postupně natékat a došlap začal být postupně bolestivý. Následně mne kamarád dovezl na ambulanci, ze které mám následující zprávu: perimaleolární edém vlevo, hematom při zevním kotníku vel. 5x2cm, PHC periferie L nohy v normě, hybnost hlezna vlevo omezena pro bolest, RTG hlezna vlevo: bez traumatických změn Dg. distorze hlezna vlevo, TH. rigidní ortéza, berle Dop. klidový režim, chůze o berlích bez došlapu na LDK, ledovat, elevace LDK, kontrola v chir. amb. za týden - bohužel neměly ortézu, takže mi to stáhly elasťákem a druhý den jsem si ortézu měl vyzvednout. Večer jsem kotník ledoval, ale i přesto byl druhý den otok větší. Nechal jsem se ještě odvézt na ortopedickou ambulanci, kde mi nakonec dali na nohu sádru a obdržel jsem tuto zprávu: obj značný otok a hematom L-hlezna a tarsu, maximální bolestivost v průběhu lig. FTA, Dg.: v.s. part. ruptura lig. FTA art. talocruralis ped.l.sin Dop. immobilisace L-hlezna v sádrové fixaci, klid, ledovat L-hlezno, chůze s odlehčením LDK o fr. holích, prevence TEN Zibor 3500 j.sc., kontrola 2.3. Celý den jsem v podstatě v klidu a sedím nebo ležím s nohou ve vyvýšené poloze - 3-5x denně se pohybuji s berlemi. Poslední 2 dny se ale začala objevovat hodně nepřijemná bolest právě při pohybu s berlemi, když dám nohu dolů a nahrne se mi do ní krev - tato bolest (pálení) je hlavně na zevní straně kotníku. Chtěl bych se proto zeptat na Váš názor ohledně určené diagnózy (vzhledem k tomu, že hodně sportuji, tak bych se chtěl opětovně vrátit ke sportovním činnostem) a jestli je pálivá bolest při pohybu s berlemi normální či bych měl navštívit lékaře? Mohu případně hojení podpořit ještě nějakým dalším přípravkem (Wobenzym, Aescin atd.)? Děkuji. S pozdravem Václav

Odpověď odborníka:

Podle mne se při distorzi skutečně jedná o porušení fixačních vazů hlezna, vaz na přední zevní straně hlezna, který jako porušený je uveden je skutečně poraněn nejčastěji. Sádra je to nejlepší co na takové poranění může být přiloženo, ale musí být přiloženo dostatečně dlouhou dobu až na 5-6 týdnů. Pokud sádrový obvaz tlačí musí být co nejdříve změněna za novou podloženou sádru, která je upravena tak, aby pacient sádru mohl plně zatěžovat. Po sejmutí potom pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Zejděte si tedy na chirurgickou nnebo ortopedickou ambulanci k vyšetření a zřejmému přesádrování. Jinak končetinu do elevace, nahoru a cvičit volnými klouby co nejvíce. Wobenzym nemá žádný význam.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pivem proti osteoporóze
Články: Pivem proti osteoporóze
Známe ho všichni a téměř...
Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová
Histologie
Články: Histologie
K čemu slouží histologické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x