Bolest ramen, trapéz, pobolívání hlavy

Dobrý den, rád bych využil Vašeho webu a dotázal se ohledně mého problému. Před dvěma měsíci mi při tréninku bojového sportu soupeř trhnul s ramenem, o týden později mi začalo při práci (pracuji jako IT developer - sedavé zaměstnání, někdy i 12-15 hodin denně trávím u počítače) mě začala bolest levá trapéza, bolest bych popsal jako táhnutí. O krátkou dobu později se připojilo pobolívání hlavy, např. po probuzení cítím v zadu na hlavě nepříjemný tlak (není to extra silná bolest, ale je to nepříjemné), bolest přichází a odchází, myslím že v závislosti na tom jestli sedím, jestli pracuji, případně při nějaké změně polohy hlavy. Byl jsem u ortopeda, ten usoudil o problému s ramenem, že šlo o \'\'lehkou distorzi\'\' - zároveň mi řekl, že mám zkrácené prsní svaly, poslal mě na rehabilitace, lečivý ultrazvuk, ale příliš to nepomohlo. Bolest při některým pohybech kdy rameno vytáčím do stran cítím ještě dnes. Poté jsem byl u dvou neurologů 1. jako diagnozu napsal: \'\'funkční porucha, nejde o postižení ramenního kloubu\'\' - použil měkké techniky na fascie a lopatku + zatejpoval mi trapézy a scapulae. S tím pobolíváním hlavy jsem byl u jiného neurologa, který ho zastupoval \'\'spasmy trapezu, parec l sin, rotace sije lehce omezeny v krajní poloze, LS rozvijí, thomayer 20, Izokoie, fto sym, bulby ve stř postraveni, bez ny, cení sym, vrasky sim, na HK rr C5/8 sym, spetka sym, mi i taxe negat, na DKK rr l2/S2 sym, Bbainski negat, Mi i atxe negat, lass bilat volný. Res cefalgie, tenzní, vertebtrogenní, t. č. neu nalzev topicky negat. Většině těchto věcí jako laik nerozumím. Kamarádi mě strašili, že ty bolesti hlavy by mohl být nádor na mozku, nacož neurolog řekl, že mě může poslat na CT, ale že mu to přijde zbytečné. Můžete mi prosím k tomu všemu něco říct, případně nějak zkomentovat z Vašeho pohledu? Děkuji Vám

Odpověď odborníka:

Dobrý večer pane Tondo, mohu Vás uklidnit, žádný nádor rozhodně nemáte. CT není nezbytné. Podle Vašeho popisu se jedná o kombinaci poúrazových potíží při natažení ramene a funkčních obtíží ze špatných pohybových stereotypů při sportu a práci. Funkční potíže se mohou z původního zdroje obtíží šířit do jiných oblastí. Bolesti hlavy v zadní části jsou velmi pravděpodobně přenesené z oblasti trapézu. Neurologický nález u druhého neurologa by proto svědčil- zjištěné vyšší napětí v trapézu a lehce omezené rotace hlavy. Ostatní neurologický nález je v normě. Váš neurolog se domnívá, že se může jednat o bolesti hlavy tenzní nebo vertebrogenní. Tenzní znamená, tlakové nejčastěji ze stresu, špatné životosprávy, nedostatku tekutin atd., nejedná se o závažnou diagnozu. Vertebrogenní bolesti jsou přenesené od páteře. Hlava sedí na krční páteři a bolest se tak může z oblasti krku a okolních svalů šířit až do hlavy. Měkké techniky a tape je dobrá terapie, stejně tak UZ, avšak efekt může být někdy přechodný. Nejdůležitější v rehabilitaci je však individuální cvičení,. aby se klient naučil cvičit i sám doma a dokázal si od lehčích problémů a bolestí pomoci sám. Také je vhodné zrevidovat své pohybové stereotypy při sportu a práci a ergonomii pracoviště. To znamená, zkontrolovat vhodnost židle, opěrek, postavení PC atd., dále i způsob sezení. A při bojovém sportu dbát instrukcí trenéra, aby se člověk vyhnul poranění. přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest hlavy | Od: Lenka | 30.10.2016 09:35
Dobry den, jiz 32 let trpim bolesti
hlavy, lecim se na migreny od roku
2005. Kdy jsem migreny mela
obden. Muj zivot se diky triptanum
stal snesitelnejsi. Ted me ale opet
bolesti hlavy obtezuji. Zvysila jsem
prisun horciku. Nepiji uz kolik let
zadny alkohol. Nekourim. Snazim
se pit vodu. Chodim na
rehabilitace. Pouzivam tejpy. A
pres to vsechno mam neustale
krcni svaly v tenzi a to i na hlave a
postupuje to pod lopatky. Prasky
co mi predepisuji nepomahaji a
jediny lek ktery zabira je
Sumamigren. Intenzita bolesti se
zhorsuje.Prosim o nejakou radu.
Lenka
reagovat
re:Bolest hlavy | Od: uLékaře.cz | 31.10.2016 15:31
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: