Bolest stehenních svalů, brnění prstů na rukou

Už několik měsíců mě neustále bolí stehenní svaly bez předchozí námahy. K tomu se před asi dvěma měsíci přidalo brnění malíčku a prsteníčku na levé ruce, ve které mám i menší sílu. Byla jsem u neurologa, který mi nechal udělat rozbor krve (i na borelie) a rtg krční páteře. Až na lehce zvýšené crp vše v pořádku. Na doporučení neurologa jsem začala brát vitamin B a magnesium, na což jsem docházela i na injekce, avšak bez výsledku, potíže stále trvají. Prosím o radu - o co by se mohlo jednat, popřípadě na jakém dalším vyšetření trvat? Tento stav je velice obtěžující a už si opravdu nevím rady. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

V dotazu bohužel neuvádíte, co Vám neurolog po vyšetření sdělil jako předpokládanou příčinu potíží ani jaká všechna vyšetření z krve Vám nechal dělat. Vitamín B a hořčík patří k tradiční, ale necílené a "jen podpůrné" léčbě řady neurologických potíží a RTG krční páteře nemusí podat dostatečnou informaci k vyloučení např. problému s meziobratlovou ploténkou... Pokud problém trvá nebo se zhoršuje, je potřebné jít k neurologovi na kontrolu a další postup probrat s ním - příčin stavu může být mnoho, event. se může jednat o kombinaci více věcí - každopádně je vhodné vyšetření na funkci štítné žlázy, vyšetření svalových enzymů (kreatinkináza, AST...), podrobné posouzení toho, zda brnění a slabost ruky lze vysvětlit problémem v oblasti krční páteře nebo nervů na končetině (nebo je nutné pomýšlet i na vážnější diagnosy - jako například roztroušenou sklerosu), rozvaha nad možnou příčinou byť lehkého zvýšení CRP (revmatické onemocnění jako příčina stavu, hlavně svalových bolestí?), zvážit, zda vyšetření na borreliosu z krve dalo dostatečně průkazný výsledek atd. Vaše potíže by rozhodně měly být předmětem podrobnějšího dovyšetření - jak již ale uvedeno výše, další postup musí rozvážit lékař, který Vás zná, má informaci o všech detailech Vašeho zdravotního stavu a měl možnost Vás vyšetřit... Nepovažuji za vhodné dlouho vyčkávat na efekt vitaminové léčby, za potížemi se mohou bohužel skrývat i závažnější onemocnění u kterých hraje roli včasné zahájení cílené léčby. Přeji Vám, ať dovyšetření dopadne dobře a ať se Vám brzy uleví!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+22 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: