Bolest svalů, kloubů

Dobrý den, je mi 17 let. před dvěma měsící jsem prodělal mononuklózu-nejlehčího průběhu.Hodnoty EBV apod. strašně nízké. Po trěch týdnech jsem měl jater. testy v normě. Přetrvává po ní stále únava. Před týdnem mě začli bolet svaly a klouby. Z důvodu silných bolestech a zesláblých svalů jsem byl hospitalizován do nemocnice. Brali mi krev úplně na vše EBV (konečně)-negativní,borelie-negativní,CMV-negativní a ty dva viry co způsobují únavový syndrom jsou také negativní,brali mi krev i na víc věcí,skoro na vše=> vše je v pořádku.Moč v pořádku,jater testy v pořádku. Vše je v pořádku.Svalové enzymy hraniční,zvýšený kreatinin v tělě-prý rozpad svalových buněk-prý nevadí. Po třech dnech se mi stav začal zlepšovat. Na bolest mi dávali Ibalgin 400 3x denně. Doktoři a primář se shodli na tom,že to bylo nejspíše tím,že jsem před inf. mononukleozou neustále posiloval tj. půl roku v posilovně- 2h v kuse 3x týdně. A že prý tělo bylo zvyklé na fyz. zátěž. Proto mě začlo bolet celé tělo,kvůli tomu,že js em nic dva měsíce nedělal. Doporučili mi běžný režim,postupný návrat ke sportu,aby se tělo dalo opět do kupy. Chtěl bych se Vás zeptat je možné mít takové bolesti,zesláblé ruce, klouby,svalstvo celého těla kvůli tomu,že jsem dlouho nic nedělal-nechce se mi tomu věřit? Nejvíce mi je divné,že mě boleli i klouby,hlavně kolena která pořád občas bolí a jsem furt takový zesláblý a občas sem tam nějaký sval trošku bolí-bolest se přemístuje,ale rozhodně míň,než v nemocnici . Beru Vitamin C 500mg,Echynaceu 500 mg a Ibalgin 400 na bolest. Chtěl bych se Vás zeptat,jestli bych mohl k tomu přidat i ženšen+Koenzym Q10 z důvodu: pomáhají prý posilovat imunitu,snižovat únavu,lepší náladu apod.Případně jak rozdělit denní užívání přídavků?. Vše najednou do sebe naládovat asi né,nebo co bych měl dělat dělat pro to,aby bolesti,únava přestali?Už nevím kam bych s těmito problémi měl jít,žádné záhněty prý nemám. Točilo se kolem mě X doktorů. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uváděnými potravinovými doplňky nic nezkazíte, na druhou stranu nutno poznamenat, že ani jeden z nich není pro další postup klíčový. Když už něco užívat, vybral bych si spíše než několik preparátů najednou jen jeden - pro Vaší situaci nejlépe Koenzym Q10 v dostatečné dávce. S ošetřujícím lékařem se domluvte, jak nadále pokračovat s užívám Ibalginu - rozhodně není vhodné jej užívat každodenně dlouhodobě. A ohledně otázky, na koho se s problémy obrátit - jak již jsem zmiňoval v nedávné odpovědi na Vaší předchozí otázku, lékařem, na kterého byste se měl vždy obrátit je ten, který Vás zná nejlépe - což by měl být Váš praktický lékař. Zvláště za situace, kdy se k potížím již vyjádřilo více různých lékařů je nutné, aby nakonec vhodný postup určoval a koordinoval jenom jeden...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: