Bolest svalu ve vrchní části chodidla v oblasti metatarzů

Dobrý den, pane doktore. Před cca 5 týdny jsem narazila bosou nohou do železné tyče a od té doby mám výraznou bolest v oblasti naražení. Jsem v zahraničí a ještě dva měsíce nebudu zpátky v Čechách a zatím jsem problém neřešila návštěvou lékaře. Studuji zde s erasmem fyzioterapii a zkušenější studenti mi po přezkoumání zranění říkali že problém není v kosti ale ve svalu. Že mám s nohou cvičit a dávat na ní studené obklady. Nicméně bolest stále neustuje,noha je v místě úrazu opuchlá a na dotek v daném místě hodně bolestivá. Používám zklidnující sprej PICALM a nějakou protizánětlivou mastičku. Nevíte o jaký problém by se mohlo jednat? Jestli je lepší cvičit, nebo být v klidu, teplo nebo chlad? Není to bolest která by mi bránila v každodenním životě ale dá se říct, že každý krok je bolestivý. Děkuji mnohokrát za každou radu.

Odpověď odborníka:

Rtg snímek nohy je nezbytný, i malý úraz může vést ke zlomenině i třeba drobné, bez posunu fragmentů. Rozhodně končetina, tedy noha potřebuje zklidnění, , pokud ne sádru, tedy ortézu nebo alespoň elastické obinadlo a především klid. Teprve po zklidnění potíží, bolestí otoku a bez palpační citlivosti pohybová terapie. Případná fyzikální loéčba jako například magnetoterapie je vhodná i nyní. Rtg jistě, bez rtg je traumatologie slepá.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x