Bolest u pravého žebra

Dobrý den,potřebuji poradit,mám tupou pálivou bolest u pravého žebra,ale né úplně dole pod žebrem.Občas mě to bolí i u levého žebra. Absolvovala jsem řadu vyšetření-2x odběry krve na krevní obraz,kde kompletně zkoumaly játra,žlučník,ledviny,moč,štítnou žlázu a možnost zánětu,výsledek byl bez nálezu,vše ok.Dále jsem byla na reflexní masáži kde se při cvičení z lehu do sedu problém zhoršil-ozvala se prudká ostrá bolest u pravého žebra.Po té jsem byla odeslána do Osteoporadny kde také nic nezjistily,vše ok.Rtg páteře a pravého žebra též vše v normě,bez nálezu. Tuto bolest už mám od ledna tohoto roku,je každodení,bolí to především při pohybu,ve stoje nebo sedě,pohmatem bolest dr.nenašel nic,ale cítím to jako místo o velikosti "půl cm" v jednom místě a jakoby pod kůží. Obvodní dr.mi řekla že mám celé povolené zádové svalstvo a doporučila mi posilovnu,chvíli jsem cvičila jogu a myslím že to i trochu pomohlo,nyní už necvičím protože se bojím co mi vlastně je a nerada bych tím cvičením si třeba víc ublížila? Nyní už čekám jen na vyšetření na gastro-fibroskopii,pokud ani tam nic nezjistí tak se vracím zpět na začátek do Osteoporadny. Při bolesti jsem si zkoušela vzít Ranisan na žaludek,ale absolutně bez účinku.Tak myslím že od žaludku to není,i když to někdy bolí i po jídle ale není to pravidlem.Bolelo to i při jízdě na kole po pár minutách. Už se cítím bezradná,nevím co mi je a nevím jak a čím si od bolesti pomoci třeba léky? Je to docela nepříjemný a zdroj bolesti sama nedokážu odhadnout,spíš tipuji na svalovou bolest. Předem děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Chybí mi vyšetření sonografické, patří k serioznímu vyšetření u těchto problémů, ujasnit, že játra, žlučník, slezin, slinivka bř. a ledviny jsou normální n sono. Jinak vše opravdu svědčí pro funkční poruchu, bohužel již chronickou v oblasti hrudní páteře a žeber, zřejmě i se svalovou dysbalancí a poruchou statiky pánve. Cvičení v posilovně, masáže a třeba jóga mohou zapůsobit pozitivně, není to však léčba, pouze pomocná léčba, v případě soprávné léčby pak ideální doplněk stabilizace zlepšeného stavu, ne nyní. Doporučuji vyhledat zkušeného fyzioterapeuta nebo ideálně lékaře, který se věnuje aktivní fyzioterapii. Funkční léčba přinese prakticky okamžité potvrzení, potíže se zmírní a posléze zmizí. Tehdy však je zapotřebí začí cvičit dle zácviku nebo pravidelně navštěvovat fitness, jóga může být úplně perfektní ještě k tomuto, ale ne nyní.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: