Bolest u srdce

Dobrý den,posledních pár dní mě trápí bolest v levé části hrudníku,chvílemi je silnější, hlavně když se na to soustředím,občas přejde úplně.U praktického lékaře mě vyšetřili poslechem a bylo mi řečeno,že je vše v pořádku,že půjde o stres nebo problémy s páteří,návštěva kardiologa je prý zbytečná.V minulosti už se mi to několikrát stalo,ale nikdy ne řadu dní po sobě.chtěla bych se zeptat,jestli je nutné se něčím znepokojovat, nebo dále neřešit a řídit se radami praktického lékaře.je mi 22,užívám dlouhodobě hormonální antikoncepci,v poslední době jsem několikrát zaslechla v médiích o její nebezpečnosti jako je riziko vzniku embolie,nevím nakolik se jedná o relevantní informace a jestli by to mohlo souviset.děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není skutečně pravděpodobné, že by se ve Vašem věku za potížemi skrýval problém se srdcem. Souvislost s problémem s pohybovým aparátem (blokáda v oblasti krční nebo hrudní páteře a žeber aj.) je daleko pravděpodobnější. V tom bych s Vaším praktickým lékařem souhlasil, nicméně kromě poslechu srdce a plic by tedy měl rovnou vyšetřit i páteř a ostatní a poradit Vám nějaký vhodný postup k úlevě (stejně tak v případě předpokladu čistě "psychického" původu stavu). K hormonální antikoncepci - obecně jde o léky velmi bezpečné, ale kombinace s určitými (ne zcela vzácnými) vrozenými vlohami k většímu srážení krve a hlavně s kouřením znamená nezanedbatelné riziko. Nebylo by ale typické, že by se plicní embolie projevila potížemi, které uvádíte, nemějte tedy z tohoto strach. Ale pokud kouříte, určitě doporučuji přestat. Pokud bolesti trvají několik dnů a vůbec neustupují, doporučuji navštívit praktického lékaře znovu a domluvit se na dalším postupu s ním - včetně opětovného posouzení nutnosti podrobnějšího vyšetření.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Antibiotika astma nevyléčí
Články: Antibiotika astma nevyléčí
Astmatický záchvat může mít...
Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty
Články: Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty
Zdraví a správná funkce...
Nebojte se vysazení antikoncepce
Články: Nebojte se vysazení antikoncepce
Budu mít problém otěhotnět...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: