Bolest v kloubech

Dobrý den, v mých 16 letech jsem zaznamenala první bolesti kolenních kloubů. Jelikož se jednalo o bolest po velké námaze (týdenní túra), nevěnovala jsem tomu příliš velkou pozornost. Když se ale pak bolest začala při menší námaze vracet, vyhledala jsem lékaře. Ten mi klouby prohlédl, předepsal na měsíc želatinové přípravky a řekl, že pokud se bolest opět bude vracet, mám k němu znovu přijít. Přípravky nijak nezabraly, ale kolena jsem se snažila více šetřit. Bolest se mi ale začala projevovat i u kotníků (jedná se o jiný druh projevu bolesti, nejde u „tupou bolest“ jako u kolen, ale při ohýbání kotníku to zabolí jako když mi do něj zabodávají tisíc jehel. Ale jelikož se bolest začne projevovat spolu s bolestí kolen, domnívám se, že se jedná o stejnou příčinu bolesti. ) V 18 letech jsem s bolestí lékaře znovu navštívila, řekl mi, že mám osteoartrózu. Poslal mě na rehabilitační oddělení, kde jsem podstoupila elektroléčbu kolen. Bylo mi řečeno, že je elektroléčba jen dočasnou pomocí a bolest se mi pravděpodobně opět vrátí. Kotníkům nikdo pozornost nevěnoval, ale vím, že moje matka na kotníky také trpí a nic jí nepomáhá (nevím, co přesně za nemoc má), tak jsem se smířila s tím, že kotníky prostě „občas bolet budou“. Elektroléčba kolen zabrala a já jsem spokojeně do svých 20 let nepocítila bolest kolen. Až před necelým rokem se mi bolest vrátila, byla mnohem větší než dříve a zaznamenala jsem i velké otoky kolen a kotníků. Bolest jsem sama léčila mastí Arnika, která otoky po 4-5 dnech zmírnila. Od té doby jsem měla již několik málo malých bolestí při přetažení (chození po městě - asfalt, beton, dlažba). Před třemi dny mě bez jakýkoliv příčin rozbolelo zápěstí pravé ruky, bolest se stále nezmenšuje. Klouby v zápěstí jsem vždy měla v pořádku. Může se jednat o nějaký zánět, avšak se domnívám, že to může souviset s mou osteoartrózou. Bolest v zápěstí je dost podobná té v kolenou (rozbolí při namáhání), avšak zápěstí jsem v poslední době vůbec nijak nezatěžovala, bolest začala „sama od sebe“. Navíc mě bolí zápěstí na jedné ruce a bolest ostatních končetin se mi vždy vyskytovala párově. Je možné, aby se osteoartróza vyskytovala jen v jedné z párových končetin? A také, nikde jsem se nedočetla, že by se osteoartróza vyskytovala u kotníků, může se jednat o jiný druh onemocnění? Na internetu jsem si v lékařských článcích objevila tyto přípravky: Inovo6, ComfortG, Condrosulf, MSM; můžete mi, prosím, poradit, který z nich má vedlejší účinky, popř. nemá smysl ho užívat? A dá se z předešlých projevů předpokládat vývoj této nemoci – myslím přímo individuálně u mě, zda se dá odhadnout, jak moc těžkou osteartrózu mám? Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezo! Podle popisu to sice samozřejmě nemohu tvrdit s určitostí, ale mám pocit, že u Vás nejde o artrozu (opotřebení kloubů, ošoupání) ale o artritidu (zánět kloubů). Je třeba navštívit lékaře a nabrat krevní vzorky pro stanovení patřičných laboratorních parametrů! Artritida, tedy zánět, se léčí jinak, je třeba tlumit aktivitu zánětu. Pokud u Vás bude potvrzena, jezte hojnost omega 3 nenasycených mastných kyselin. Lněné semínko! Další semínka, ořechy (denně hrst), ryby (3x/týden). Přínosná může být i léčba konopím, místní i celková. V případě prosté artrozy je třeba zhubnout. Každé kilo navíc klouby zatěžuje. Kůru kloubní výživy je třeba opakovat 2-3x /rok, plná dávka dle doporučení výrobce. Kloubní výživa nemá po několikatýdenním užívání citelný efekt, ze studií je ale prokázáno, že smysl má. Účinnější jsou přípravky s více účinnými látkami nežli monopreparáty. Vedlejší účinky preparáty nemají, je n si dejte pozor, ať dost pijete. V obou případech by bylo vhodné klouby harmonicky procvičovat, mimořádně vhodná je klasická hatha jóga, dobře poslouží i tai chi.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: