Bolest v koleni

Dobrý den. Moji dceru bolí denně pravé koleno už od 12 let (nyní je jí 14). Dětská lékařka ji zjistila vysoký RF v krvi. Byla proto odeslána k revmatoložce, která ji ve 12 letech stanovila Juvenilní idiopatickou artritis. Jenže letos na jaře nám bylo revmatologem sděleno, že diagnóza byla mylná, že dcera nevykazuje kromě bolesti v pravém koleni a vysokého RF v krvi žádné jiné příznaky JIA (vždy pokud byl u dcery při kontrole zjištěn vysoký RF byla přeléčena napřed Salazopyrinem a později Plaquenilem, při poslední kontrole měla RF v normě). Na ortopedii nám bylo sděleno, že se jedná o chondropatii patellae. Dcera byla vyšetřena v 11/2008 MR, závěr – normální nález v pravém kolenu. Chci se zeptat, jestli když jí byla stanovena tato diagnóza, jestli se to zobrazilo i při vyšetření MR. V závěru MR je totiž uvedeno, že vrstva chrupavky je přiměřená, a subchondrálně bez defektů. Jak je tedy možné že ortoped stanovil tuto diagnózu pouhým prohmatem kolene, přece by se na MR zobrazila ta poškozená chrupavka ne? Navštívila jsem s ní už dva ortopedy, v diagnóze chondropatii patellae se shodli oba, navíc jeden ještě uvedl že má dcera nohy do X a tudíž je zátěž na koleno větší. Ale nedokázali mi říct, proč ji bolí jen jedno koleno a druhé nikoliv. Je u diagnózy chondropatii patellae normální že koleno bolí každý den ? Dcera se totiž vzbudí někdy i v noci že ji koleno bolí (na bolest užívá Aulin v sáčku - ¼ sáčku). Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na MR by se poškození chrupavky ukázalo. Poškození ale může být pouze mikroskopické a to by se na MR nemuselo díky nižší rozlišovací schopnosti ukázat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x