Bolest v koleni

Dobrý den, píši ohledně problému s kolenem. Mám nadváhu a je mi 18 let. Předem se omlouvám za možnou zmatenost mého problému, sám moc nevím co mě bolí. První náznak, že něco není tak jak by mělo byl v létě, kdy když jsem se chodil každý večer proběhnout, tak při běhu(chůzi) z kopce mě začalo dost bolet v levém koleni, tak že se mi noha skoro podlamovala. Četl jsem něco o nesprávné obuvi a velkém namáhání, tak jsem si dal chvíli klidu a od té doby se mi to už nestalo. Pravidelně běhám jen přes léto. Možná to nesouvisí s mým problémem, ale jistá možnost tam také je. Už delší dobu mám levou nohu od kolene dolů takovou tužší a občas se někde vyskytne mírná bolest. Jednou za čas mě pobolívá pata, při dřepu zase cítím v koleni mírnou bolest (spíše zepředu kolene), také jen někdy. Když jsi jdu třeba zaběhat, nebo jsem nějak déle v pohybu, tak mě levá noha dojmově celkově bolí více. Avšak nijak mě to neomezuje v pohybu (snad jen když v předklonu hmatám střídavě k jedné a druhé špičce nohy, tak levá noha mě vždy více tahá), ve škole normálně cvičím, dělám vše a o ničem nevím, jde spíše o takový klidový pocit. Už mě napadlo zajít za doktorem, ale nerad je navštěvuji. Respektive když je mi 18 a něco člověka bolí a nevypadá to na namožení, tak je to nemilé. Mám se vyhnout nějakému druhu pohybu, změnit obuv, nějaké posilovací cviky či nějaké výživné doplňky? Mám na to brát velký zřetel, nebo se dojmově jedná o nezávažnou věc? Moc děkuji

Odpověď odborníka:

U mladých lidí, navíc s nadváhou jak píšete, přetížením při nezralosti kloubní chrupavky dochází dosti často k t.zv. chondropatii, kdy měkká chrupavka reaguje postupnými změnami, drobné trhlinky až rozvláknění, objevuje se podchrupavková sklerotizace kosti až chrupavkové zlomeniny. Jistě omezení zátěže, ale především kontrola u chirurga nebo ortopeda. Koleno se vyšetří, provede se rtg snímek. Dosti často na těchto potížích se podílí i tvar a postavení čéšky. V tom směru vyšetření a zhodnocení stavu kolena ortopedem vám může velmi pomoci. Léky Vitamin D, Calcium, ale omezení zátěže je nutné. Dále dle vyšetření a stavu. Vhodná péče na rehabilitaci k posílení svalového aparátu dolní končetiny a tím větší ochrany traumatizace kolena.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: