Bolesť v krížovej oblasti vystrelujúca do pravého aj ľavého bedra, pod koleno, do lýtka

Dobrý deň. Môj problém sa objavil prvý krát zhruba pred 3 rokmi. Začal som cvičiť s činkami a asi po pol roku civčenia som náhodou prišiel na problém keď som stál na mieste cca pol hodinu a objavili sa veľké bolesti krížov. Pomohol predklon alebo sed. Naštívil som neurológa ktorý mi dal spraviť rtg snímok na ktorom bol normálny nález. s cvičením som prestal na nejakú dobu, ale potom som začal znovu cvičiť s vlastnou váhou a neskor opäť s činkami, problém pretrvával a bolesť sa začala zhoršovať. Bolesť začala vyžarovať do pravej nohy až tak, že som ledva obsedel na mieste. Neskôr aj do ľavej nohy. Začal som navštevovať fyzioterapeutické centrum kde podľa mojho problému usúdili, že ide o problém s platničkou a začal som cvičiť extenzie podľa Mckenzieho, upravil som radikálne sed a držanie tela. Cca po 6 mesiacoch pravidelného cvičenia sa bolesti zmiernili tak o 70% a cvičenie už viac nepomáhalo tak som začal s posilňovaním stredu tela na redcorde a bosu. Zlepšenie minimálne. Znovu som navštívil neurológa ktorý ma poslal na CT na ktorom bolo zistené nasledovné: spina bifida s1, inač normálny CT nález. Neurologička mi chrbát opichala ozónovými injekciami a bolesť sa po týždni zmiernila skoro na minimum, ale sám som si ju zhoršil do povodného stavu pred injekciami po skákaní na trampolíne. Bolesť mám niekedy slabšiu, inokedy silnejšiu, raz v pravej nohe, potom zas v ľavej. v bedrovej oblasti najčastejšie, ale objavuje sa aj pod kolenom, občas v lýtku. Podstúpil som už kadečo a stále v podstate neviem čo by mohlo bolesti spôsobovať kedže na CT problém s platničkou nebol zistený. Môže bolesť sposobovať spina bifida alebo úplne niečo iné? Má zmysel MR vyšetrenie? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpověď odborníka:

70-80% bolestivých stavů má tzv. funkční charakter. Lidově to znamená, že příčinou je porucha zejména svalové funkce. jde o to , že některé svaly , resp. jejich části se dostávají do extremního napětí . Tomu místu říkáme trigger bod nebo spoušťový bod. Postižený sval pak vykazuje zkrácení části vláken a naopak může být i oslabení vláken okolních. Navíc každý spoušťový bod provokuje typický vzorec bolesti. Ukázku najdete zde http://www.triggerpointmaps.com/tp_finder.html
Příčinou je například jednostranné přetížení, úraz, chronické přetěžování .....
Tudíž , že nemáte žádný nález na CT a máte bolesti , to neni nikterak vyjímečná situace ba naopak. Řešením je pouze fyzioterapie a osvojení pravidelného strečinku postižených svalů. Mnoho lidí intenzivně posiluje povrchové zádové svaly bez jejich protahování, čímž situaci výrazbně zhoršuje . Tyto svaly totiž mají výraznou tendenci ke zkracování a zvýšené aktivitě.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x