Bolest v krku

Dobrý den, před týdnem jsem v neděli ztratila hlas a začalo mě bolet v krku. Nevěnovala jsem tomu pozornost s tím, že to hned přejde. Po dvou dnech když bolest neprechazela, podivala jsem se do krku a všimla jsem si takových bouliček viz foto. Jsem dlouhodobě v cizině, proto s návštěvou doktora otálím. Myslela jsem si, že je to angina a vzala si pro to antibiotika Azithromycin Actavis, která jsem s sebou pro tyto případy dostala. Stav ale po jejich dobrání zůstal stejný. Hlas mám sice zpátky a nebolí mě v krku zevnitř tak jako předtím, nicméňe to pořád bolí. bolí to trochu jako by mi někdo neustále tlačil na krk nebo mě škrtil.Druhá fotka je aktuální. Nejsem si vědoma toho že bych měla teplotu, občas mě pobolívá hlava a cítím se trochu zeslábla. Napadá Vás o co by mohlo jít? Je důvod se znepokojovat nebo mám čekat až bolest sama ustoupí? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Katko,ty bouličky, které vidíte v krku na zadní stěně, jsou shluky lymfatické tkáně, .Jejich funkce je zachytit infekci,Máte zduřenou sliznici celé ho hltanu. Další bouličky, které jsou po stranách, jsou mandle, jsou složeny z mnoha lymf. uzlíčků. To, že jste si vzala Azitromycin, je dobře, ale protože infekce byla způsobena spíše viry, na které antibiotika nepůsobí, proto Vás ještě tlačí v krku. Kupte si šalvěj a pijte ji jako čaj a i kloktejte.Do týdne byste měla být v pořádku. Pokud jde o hlas, měla jste katar celých horních cest dýchacích včetně hlasivek. Při chrapotu je nejdůležitější léčba hlasovým klidem. Aby se hlasivky zcela zklidnily, snažte se mluvit co nejméně, nezpívat, nekřičet.

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: