Bolest v krku

Chci se zeptat, jak dlouho mohu užívat antibiotika Azitromycin Sandoz 500 mg? Užívám je již čtyři dny, došlo ke zlepšení stavu ohledně bolesti v krku. V krku mě bolelo již měsíc a půl, ale nikdo mi nechtěl antibiotika předepsat, protože se jim můj krk zdál vcelku dobrý, můj klinický stav ale dobrý nebyl a už jsem byl naprosto zoufalý, bolest v krku mi nedovolovala normálně fungovat, je to spojené i velkou únavu a bolestí svalů na stehnech, které jsem předtím nemíval a to hraju fotbal a trénuji i pětkrát týdně, teď už díky těm bolestem v krku mám pauzu asi měsíc. Nakonec jsem si antibiotika sehnal sám a samozřejmě bolest v krku ustoupila až skoro vymizela dle mého předpokladu. Jedná se totiž o recidivující angínu na kterou jsem už letos bral antibiotika pětkrát, pokaždé zabrali, ale pak se to vrátilo za dva týdny při oslabení imunity nějakým vlivem. Měl jsem podezření na chronické ložisko infekce v mandlích, výtěrý totiž jsou negativní, ale to bude asi tím, že se udělali až při třetí recidivě. Aslo jsem měl 320, teď 255. Čepy na mandlích prý ale nemám, byl jsem už na 6 ORL ambulancích kvůli tomu. Tak že když tam nejsou čepy chronické to prý být nemůže. Já ale mám pocit, že na mandlích máme takové bílé tečky. Ale jsou špatně viditelné a lékaři se mi do kru obvykle podívají jen během pár sekund. Mám tedy v plánu abych tu streptokovou infekci z těla na dobro vyhnal ten Azitromycin užívat 9 možná i 12 dnů aby už nepřišla recidiva. Zažívání mám v pořádku, užívám probiotika. Co byste navrhla vy? Také jdu na imunologii příští týden, co je na to nejlepší? Ribomunyl, Luivac, Bronchovaxom nebo něco jiného? Mockrát děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Pokud pozorujete zlepšení po Azitromycinu, který se běžně užívá jako 3 denní léčby, doporučila bych užívání na 6 dní. Efekt těchto antibiotik přetrávává i po doužívání.
Dle mých zkušeností u recidivujících angín výborně funguje Ribomunyl, ale je důležité se pro léčbu rozhodnout až po imunolgockýéém vyšetření.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S diagnózou schizofrenie život nekončí!
Články: S diagnózou schizofrenie život nekončí!
Schizofrenie je závažné...
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Slovníček pojmů
Články: Slovníček pojmů
Nevíte, co vám lékař ve...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: