Bolest v krku a hnisavá rýma v těhotenství

Dobrý den, jsem v 30 tt. a měsíc a půl mě bolí v krku a mám hnisavou rýmu. Doktorka mi předepsala do nosu Parcon a do krku prý můžu použít bioparox. Obtíže se stále vrací, antibiotika celková mi nechce předepsat, že prý to tak hrozné není, dle jejího názoru. Co mi může pomoci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, měsíc a půl trvající bolesti v krku a silná rýma by jistě měly být pečlivě diagnosticky zhodnoceny, možných příčin je více, ale v prvé řadě může jít o dlouhotrvající nebo opakovanou infekci. Použití místních antibiotik je z hlediska účinnosti na event. zánět v nosních dutinách velmi sporné (navíc, i když jde o místní použití, kapky obv. obsahují ten typ antibiotika, který v graviditě zrovna moc vhodný není...). Takže - je-li uvažováno o bakteriální infekci jako příčině Vašich potíží, není důvod se bát nasazení antibiotik celkově - existuje celá řada v graviditě (zvláště pokud jste již na konci) zcela bezpečných možností.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: