Bolest v krku a pod žebry

Prosím Vás tímto o radu a děkuji za trpělivost při čtení. Mé obtíže jsou dlouhodobé a vždy s podobným scénářem. Často mě bolelo v krku např. pár dnů (cca 2) po fyzické či psychické námaze, vždy to ale trvalo maximálně týden a bylo po všem. V lednu 2013 mě opět začalo bolet v krku. Tentokrát i s únavou, s bolestí hlavy a zimnicí. Navštívila jsem lékařku, ta pohledem určila angínu a napsala penicilin. Během léčby nepřišla úleva, po ní mi dělala výtěry, ale ty byly čisté, dál nikdo nic neřešil. Za dalších několik dní se začal krk zlepšovat - únava zůstala. Mírné obtíže se opět opakovaly vždy po zátěži a jen na pár dní. V říjnu minulého roku opět bolest v krku, ale byl jen zarudlý. K tomu praskání v uších a únava. Následně návštěva lékařky - úsudek katarální angína -opět penicilín - opět nezabral - pak výtěry bez nálezu. Nevěřila jsem, že mi opět nic nenašli přesto, že mi je zle a navštívila jsem ambulanci ORL. Lékař udělal výtěry + základní odběry krve + testy na EBV. Mezitím mi ještě dělali testy na imunologii kde vše dopadlo také normálně. Výsledky z ORL u všeho v pořádku jen EBV svědčila o nedávné reaktivaci. Pár dní na to mě začalo bolet a tlačit pod žebry v pravo. Následně sono břicha s výsledkem značná hepatomegalie, lipomatoza pankreatu. V dřívějších dobách pankreas zcela normální. Bylo mi doporučeno objednat se na hepatologickou ambulanci, což byl nadlidský výkon. Vysadila jsem antikoncepci a začala držet jaterní dietu. Na hepat.ambulanci mě vzali až v prosinci tedy asi za měsíc a kus. Po té opět sono a různé krevní testy. Vše dopadlo dobře a i játra téměř v normální velikosti, pankreas už zůstal tučný. Tím se tedy vše uzavřelo. Nyní opět bolesti v krku, bez teplot max 37. + tlak pod žebry, celkem jsem již 16dní doma a opět jsem i přes námitky, že jde nejspíše opět o EBV, dostala penicilín a poctivě jsem jej dobrala - bez jakékoli úlevy - naopak se mi přitížilo a tlak pod žebry zesílil. Výtěry opět čisté. Krevní testy (vím výsledky pouze po telefonickém hovoru) prý vše v pořádku bez známek zánětu a testy na EBV zvýšené, ale nesvedčí o akutní fázi. Žádné jiné léky ani rady mi nebyly poskytnuty jen počkat až vše odezní. Jím alespoň syrový česnek, kapu echinaceu a piju šalvějový čaj + dieta. Brala jsem asi 3 dny apo-ibuprofen a krk přestával bolet, ale játra bolela opravdu hodně, proto jej již druhý den neberu. Krk se ale po vysazení hodně zhoršil. Foto je aktuální z dneška. Jsem zoufalá. Na koho se mohu obrátit? Dá se dělat něco víc? A je možné, že mě krk takto trápí, vypadá špatně a přitom je i sedimentace a vše normální? Neměli by být zvýšené leukocyty? Mám ještě zůstávat v neschopnosti? Jak tomu v budoucnu předejít? Jím zdravě, nemám nadváhu a mám i dost pohybu. Děkuji za dočtení a rady! S úctou Veronika Janatová

Odpověď odborníka:

Vážená paní Veroniko. Velice se omlouvám, ale bez znalosti celé řady detailů, které se Vašeho celkového zdravotního stavu a životosprávy týkají, a bez možnosti Vás sám vyšetřit Vám nemohu ohledně Vašich potíží nic přesnějšího sdělit. Následující vyjádření berte tedy pouze jako orientační. Vzhled hrdla na přiložené fotografii není typický pro streptokokovou angínu, spíše pro zánět virového původu. Přisuzovat celou věc EB virose je ale velmi sporné - nález zvýšených protilátek toho typu, který se objevuje při akutní infekci (tedy nález popisovaný jako "reaktivace") bývá obvykle následkem, nikoliv příčinou potíží (k "aktivaci" viru dochází při řadě jiných celkových onemocnění, infekčních i jiných...). Ohledně zjištěné "značné" hepatomegalie - to je jistě nápadná věc hodná podrobnějšího vyšetření, v dotazu ale neuvádíte, jak Vám hepatolog tento nález vysvětlil - vyloučil jaterní onemocnění nebo ne? Také uvádíte "v dřívějších dobách pankreas normální" - z jakého důvodu jste byla vyšetřována ultrazvukem (či jinak) již dříve? Jaký přesně byl výsledek vyšetření imunologem, co Vám k Vašemu stavu sdělil? Znovu se tedy omlouvám, ale takto na dálku přes internet nelze než Vám doporučit řešit potíže s tím lékařem, který má o Vašem zdravotním stavu nejpodrobnějši informace a má k dispozici výsledky všech dosud provedených vyšetření - měla by to být Vaše praktická lékařka. V případě opakování akutních potíží s bolestmi v krku trvejte na provedení výtěru před případným nasazením antibiotik a léčbu řídit až podle výsledky (i kdyby byl výtěr "pozitivní", malé zdržení před nasazením ATB nevadí. Výsledek výtěru po léčbě, který v dotazu opakovaně uvádíte negativní, je celkem k ničemu...). K otázce pracovní neschopnosti se rovněž musí vyjádřit ten, kdo Vám jí vystavil - roli zde samozřejmě hraje i to, jako máte práci... Ještě jednou se tedy omlouvám, že jsem Vám v odpovědi příliš nepomohl. Přeji brzké odhalení příčiny potíží a nelezení vhodné cesty, jak jim předejít!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: