Bolest v krku, mykoplazmata

19. 3. 2016 jsem se vzbudila se studeným pocitem na hrudi, horečkou, bolestí v krku. Před tím jsem se asi 14 dní necítila dobře, "něco na mě lezlo". Po vypuknutí nemoci jsem šla k lékaři a dostala ATB, Duomox. Po dobrání mi nebylo lépe a dostala jsem ještě Dalacin. Na ten se mi objevila alergická reakce a po návštěvě ORL jsem začala brát Zinnat. Až ke konci braní Zinnatu jsem obdržela výsledky, ve kterých mi byla nalezená aktivní infekce mycoplasma pneumonie a již dříve prodělané plicní chlamydie a byl mi nasazen Fromilid500 na 14 dní, který jsem 3. 5. 2016 dobrala. Nyní mně stále bolí v krku, kloktám šalvěj, používám i Tantum verde. Užívám také homeopatika Citomix a GunaPrevac. K tomu mě trápí velká únava, neschopnost téměř ničeho. Na ORL na mě v podstatě po celou dobu nemoci nic neviděli, krom mírně zarudlých sliznic, takže nevím, kam bych se teď mohla obrátit. Je možné, že to je stále pozůstatek nemoci? Protože to vše trvá už více než dva měsíce, dochází mi síly. Na konec června jsem objednaná na imunologii, protože bývám často nemocná. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Léčba mykoplazmatické infekce byla správná, Fromilid byl nasazen dobře- doba léčby má být 2-3 týdny, úzdrava je postupná, spíše dlouhodobější. Po infekci Mykoplazmaty můžete být dlouhodobě unavená (a dále jste měla ve velmi krátké době 4 druhy antibiotik, což je pro organismus také zátěž). Po antibiotické léčbě se množení Mykoplazmat zastaví, ale jejich odstranění z organismu trvá delší dobu, u někoho mohou i po léčbě přetrvávat v dýchacích cestách ještě několik týdnů. Pokud býváte často nemocná, je imunologické vyšetření jistě vhodné.

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: