Bolest v krku na levé straně, tlačivý pocit v žaludku

Dobrý den, 26.6. jsem byla na pohotovosti, protože mě několik dní bolelo na pravé straně krku, měla jsem zvýšenou teplotu a byla jsem unavená. Diagnóza byla Akutní tonzilitida a byla mi nasazena 3 denní antibiotika Azibiot a cucavé pastilky Tantum Verde. Jelikož bolesti byly tak silné, že jsem nemohla ani polykat a bolestí jsem brečela, brala jsem k tomu i Ibalgin, který mi značně pomáhal (2x denně v 8h ráno a večer kolem 21). Odletěli jsem na dovolenou, bolest v krku přestala úplně kolem 1.7.. Dávala jsem si pozor na prochladnutí se studenými nápoji jsem byla opatrná. Včera (9.7.) jsme se vrátili z dovolené a něco mě opět bolí v krku. Tentokrát na levé straně. Při polykání mám pocit, jako by tam byla jakási boule, která se "zmáčkne" při polknutí. Než se ráno rozmluvím, tak spíše huhňám. Teploty nemám, unavená nejsem, kašel ani chrapot není, hleny také ne. Aby toho nebylo málo, od 8.7. mám při požití í malého množství jídla tlak v oblasti žaludku (u dolního jícnového svěrače). Mám pocit, že si potřebuji říhnout, ale nejde to, cítím, jak se mi něco tlačí nahoru. Nezvracím, stolice normální, ale je to velmi nepříjemný pocit a díky tomu jím opravdu minimálně. Na dovolené jsme byli v Bulharsku, kde jsem jedla jejich kořeněná jídla (ale kořeněná jím i normálně) a ničeho jiného si nejsem vědoma. Jeden z členů rodiny, muž 56 let měl nedávno stejně obtíže a doktor mu dal nějaké tablety (název bohužel nevím) a že prý je to zánět žaludku. Mohlo by to být to samé? Myslíte, že by mohlo jedno s druhým souviset? Mockrát děkuji za Váš čas a odpověď. S pozdravem, Dominika

Odpověď odborníka:

Potíže, které popisujete, by mohly svědčit pro recidivu (znovuvzplanutí) tonsilitidy. Je možné, že léčba antibiotiky, která jste užívala relativně krátce, nezlikvidovala všechny bakterie, a vlivem kupř. určitého oslabení či zatížení organismu došlo znovu k jejich pomnožení a vyvolání infekce. Může jít ovšem i o novou infekci či jiný problém. Navštivte proto prosím Vašeho praktického lékaře či lékaře ORL, který zváží, zda by bylo vhodné antibiotickou kúru zopakovat. Žaludeční potíže mohou mít různé příčiny. Mohlo jít třeba jen o podráždění kořeněnými či jinak dráždivými jídly v rámci dovolené, mohlo by skutečně jít o zánět, ale neposoudím takto, zda o zánět v rámci nějaké akutní infekce, kterou jste si přivezla z Bulharska, či o zánět jiného původu. Pocity na říhnutí mohou souviset s nedomykavostí dolního jícnového svěrače a vracením kyselého žaludečního obsahu do jícnu (tzv. reflux) - to by teoreticky mohlo navodit i bolesti či pálení v krku. Bez dalších vyšetření to ovšem nemohu jednoznačně posoudit. V praxi se zpravidla při podobných potížích předepíší léky, které tlumí produkci žaludeční kyseliny (a které pravděpodobně užíval Váš příbuzný), a pokud tato léčba nezabere, je vhodné podstoupit endoskopické vyšetření (gastroskopii) k přesnějšímu ozřejmení příčiny, vyloučení kupř. žaludečních vředů ad. Poraďte se také prosím s Vaším praktickým lékařem. Léky tlumící produkci žaludeční kyseliny dnes zakoupíte i bez receptu (Omeprazol 20mg, Loseprasol 20mg), délka léčby bez dohledu lékaře nesmí přesáhnout 14 dní. Přeji rychlou úpravu potíží.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: