Bolest v krku, rýmam kýchání

Dobrý den, již víc než půl roku mě tak tři až čtyři dny v týdnu bolí v krku, pární dní v pořádku a pak to začne znovu (zdá se mi že krk uvnitř otéká, těžko se mi polyká), jsem velmi silně zahleněná, mám rýmu a občas kýchám. Žádné alergie nebyly prokázány. Vše jsem řešila se svou praktickou lékařkou, v září bylo zjištěno, že mám v krku streptokoka, toho jsme tedy léčili. Výtěr z krku po léčbě ukázal, že streptokok je vyléčen. Byly mi ještě doporučeny kapky Kaloba, které jsem užívala. Příznaky však zůstaly stejné. Při opakované návštěvě lékařky, mi doporučila kloktání Betadine apod. nic z toho mi ale nepomohlo. Dříve mi na každé nachlazení zabíralo velké množství česneku a zázvoru, majoránkový čaj s medem a šťáva z cibule s hnědým cukrem, posledního půl roku mi ale nepomáhá vůbec nic. Prosím o názor a radu, jak postupovat, děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená paní/slečno Dominiko. Vaše trvající potíže mě velmi mrzí, ale bohužel Vám takto na dálku nemohu nabídnout žádné "zázračné" řešení. Jakýkoliv zdravotní problém je třeba řešit s tím lékařem, který má o Vašem zdravotním stavu a životosprávě (a také dosavadní léčbě a jakýchkoli jiných potížích) nejpodrobnější informace - což by měl být Váš praktický lékař/lékařka. Pro déletrvající nejasné potíže to platí dvojnásob. Chápu, že na podobné stavy není "západní" medicína a samotný zdravotnický systém příliš stavěný, právě proto je ale třeba, aby byl postup koordinován jedním lékařem. Při konsultaci s Vaší lékařkou doporučuji zaměřit se na následující: za jakých okolností potíže začaly, jaké zevní vlivy mohou Váš stav event. způsobovat ("klasická" alergie není jediná možnost), zda byl "nález" streptokoka významný nebo vedlejší, jaké případné jiné infekční choroby by se na problému mohly podílet, zda zvážit ORL vyšetření (hlavně vzhledem k popisovaným potížím s pocitem otoku krku...) aj. Přeji Vám brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x