Bolest v levém podbřišku

Dobrý den Paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, ohledně bolesti. Bolest je v levém podbřišku zhruba 2cm linii pod pánevní kostí. Bolest bych pospsala tak, že je vlezlá, nepříjemná, pichlavá a směřuje skrz tělo do beder k levé straně kříže pod kost zhruba na 2prsty a tupa bolest do levé nohy. Cítím se plně, nadmutá. Cítím tak i bolest ve střevě, ale nejsem si jistá. Slepé střevo mám venku a před pul rokem na gynekoligii vše v pořádku. Prošla jsem 2 letým psychickým stavem a velkým problémem s jídlem (úbytek váhy o necelých 20kg). Dnes jsem to mám na 80% dobrý, ale ne 100%. Také mám ve spodní části páteře "šmorlovy uzly" asi 3 obratle špatné. Doprovází mě k tomu zácpa. Vše mám zhruba 1 do měsíce okolo ovulace. Jednou silnější bolest, jindy malá. Mám strach z vyšetření. Máte nějakou představu co by to mohlo být? Každopádně se chci objednat na sono vyšetření a znovu gynekologii. Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv odpověď. Hezky den. S.

Odpověď odborníka:

Bolest břicha vyžaduje vždy chirurgické ošetření a diferenciálně diagnostickou rozvahu s přihlédnutím k předchorobí, klinickému vyšetření, vyšetření laboratornímu. Prostý snímek břicha, vyšetření sonografické je dnes samozřejmostí. K tomu je u ženy vždy potřeba ještě vyšetření gynekologické. První myšlenkou chirurga je vždy pomyšlení na možné zánětlivé příznaky možných existujících vychlipek tlusteho střeva, divertikulitidu. Pomyšlení zasahuje i do urologické sféry pro možnou ledvinnou koliku , sestup ledvinného drobného konkrementu, což u vás vzhledem k déle trvajícícm a spíše pravidelným potížím nebude předmětem úvahy. Pravidelnost a jistá souvislost s menstruačním cyklem vede k tomu, že se může jednat o gynekologickou potíž prostou ovulaci nebo doprovodné záněty vaječníku v této době. Teprve až na posledním místě pomýšlíme na přenesené bolesti z přechodu hrudní a bederní pateře. Velmi doporučuji abyste když ne ihned tedy v doibě těchto bolestí navštívila i bez doporučení chirurgickou ambulanci v místě bydliště k vyšetření. Podle všech ukazatelů potom další diagnostický postup a léčba Břicho nutno vždy řádně vyšetřit. Vyšetření zbytečně neodkládat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: