Bolest v lýtkách a bolest kolene

Dobrý den, prosím Vás o radu. Již asi rok mám problém, pokud ležím na boku. je jedno na jakém. Začnou mě během chvíle bolet lýtka. Je to jakoby uvnitř. Nepříjemná tupá bolest v celé oblasti lýtek. Pokud si lehnu na záda, či břicho, bolest za chvíli téměř přejde. Dále pak mám problém s kolenem. Prodělala už jsem dvě operace pravého kolene. Při první, která probíhala artroskopicky mi pan doktor odstraňoval výrustek ve tvaru zoubku pod čéžkou a upevňoval ji. Měla jsem ji prý uvolněnou, a proto se mi uvnitř něco třelo a výrustek vznikl a pak se mi při nějaké poloze někam zapíchl. Při této operaci zjistil, že mám přetržený křížový vaz. Proto jsem před dvěmi lety podstoupila plastiku vazu. Bolest se asi rok zase zhoršuje a hlavně se mi občas při ohnutí nohy kolene zasekne, hrozně to bolí a narovnat ho nemohu. Tato příhoda se mi stala už asi desetkrát a většinou to skončí pádem jen k zemi a pláčem a zkoušením tu nohu nějak opatrně narovnat, aby to přešlo. Bohužel jednou mě to potkalo na schodech a skončila jsem s dost modřinama a boulema. Jednou pak v bazénu, kde jsem naštěstí nebyla sama a přítel mě vytáhl ven. Nejsem schopná to nijak předvídat a nejde ta bolest překonat, abych ho hned alespoň narovnala. Omlouvám se za velmi neodborné výrazy, ale nevím jak jinak to popsat. Moc Vám děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Samozřejmě obě vaše potíže lýtka i koleno vyžadují vyšetření, zhodnocení stavu lýtek, krevního a nervového zásobení, citlivosti lýtek atp. Vzhledem k vašemu mladému věku lze předpokládat, že se může jednat o potíže vycházející z bederní pateře. Tam bych směroval ů vyšetření, kriomě toho by bylo třeba provést široké laboratorní vyšetření krve a z něj rovněž odvodit případné závěry pro léčbu. Koleno bude mít asi prblém v tom, že v koleně bude volné tělsísko z vaší chrupavkové výstelky kloubu, které se mohlo při zátěži kolena uvolnit. Ortopedické vyšetření s případnýcm vyšetřením magnetickou resonancí bude na místě a podle toho asi bude potřeba nová artroskopie s vyřešením problému.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: