Bolest v místě slepého střeva

Vážená paní doktorko. Obracím se na Vás s prosbou. Manželovi před 5 lety odstranili slepé střevo laparoskopicky s tím, že lékař říkal, že tam manžel měl nějaké srůsty. Od té doby se občas v místě slepáku objevovala bolest. Manžel si vždycky dělal legraci, že mu tam něco zapomněli. Ta bolest vystřeloval i do míst, kudy vedly vpichy u laparoskopie. Od té operace se v různých intervalech bolest objevuje(někdy po měsíci, někdy po půl roce, někdy po týdnu, vždy to bolí na pravé straně, někdy v okolí pupku, někdy nad močovým měchýřem. Zajímavé je, že když manžel užíval Hlívu úsřičnou v tabletách, tak bolest nebyla vůbec nebo minimálně. Nyní ho bolí na pravé straně jako, kdyby tam měl nůžky. Chtěla bych se zeptat, zda by skutečně mohlo jít o srůsty a jak si může pomoci sám, např. stravováním? Někdy se ta bolest objeví i po větší fyzické námaze/zvedání těžkých břemen). Jinak průjem, zácpy, teploty nemá, občas ho pálí v poslední době žáha. Když mu prohmatám břicho a zmáčknu hlouběji tu pravou stranu, tak přesně tam lokalizuje tu bolest. Je mu 30 let, před 10 lety měl také bolesti břicha a zdiagnostikovali mu colitis ascendens susp-dostal Normix a Algigen a bylo to dobré. Pak po 5 letech se ozval ten apendix. Jinak se s ničím neléčí(v roce 2004 měl inf. mononukleosu a rok se z ní vzpamatovával), asi 5 let má krom bolestí kloubů, sledován na revmatologii, ale bez léčby. Když ho to břicho bolí, tak ibalgin většinou tu bolest otupí nebo odstraní. Mám o něj velký strach. Byl i na chir. ambulanci, ale odbyli ho s tím, že jde o srůsty, protože UZ byl v pořádku krom známek steatozy jaterního parenchymu). Moc děkuji . S pozdravem, Alena

Odpověď odborníka:

Vážená Aleno, chápu starost o zdraví Vašeho manžela. Nikdy není radno bolesti břicha podceňovat či bagatelizovat. Z chirurgického hlediska by se opravdu mohlo jednat o srůsty. Bohužel na UZV se nezobrazí. Tuto diagnózu můžeme vyslovit až po vyloučení ostatních možných příčin bolestí. Každopádně je dobře, že ultrazvukové vyšetření bylo provedeno, vyloučila se tak akutní chirurgická příčina bolesti. Odborník, kterého bych doporučila navštívit, je gastroenterolog. Probrat s ním charakter, intenzitu, lokalizaci bolesti. Udělá test na přítomnost krve ve stolici a naplánuje další vyšetření - laboratorní, tak zobrazovací, event. kolonoskopii. Hezký den

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: