Bolest v oblasti slepeho streva

Dobry den, zhruba pred 18 lety jsem byl na operaci slepeho streva. Nebylo to nake dramaticke, ze by hrozilo prasknuti, zadny velky zanet to nebyl. Standartni operace. 15 let sem nemel zadny problem. 3 roky nazpet sem zvedal tezsi vahu a najednou sem ucitil tupou, lehkou bolest, jak kdyz mi neco loupne v oblasti jizvy po slepem streve. Nepriklanel sem tomu velkou vahu, ale postupem casu mne to zacalo trapit cim dal vice. Momentalne to je ve fazi, ze to citim po kazde vetsi fyzicke namaze. Jsem zvykli aktivne sportovat, ale momentalne me tato neprijemnost od sportu dost omezuje. Prakticky se nemuzu ani jit probehnout abych to potom necitil. Byl jsem na vysetreni u doktora ktery mi nic nezjistil, poslal mne na vysetreni ultrazvukem, tam tez nic videt nebylo. Citim to jako mensi bouli v oblasti jizvy po slepem streve. Doktor mi nedokazal podat zadne poradne vysvetleni a vlastne mi rekl, ze si holt na tu bolest budu muset zvyknout. Coz je pro mne mladeho aktivniho cloveka naprosto nepripustne. Sport je soucast meho zivota. Pravidelne se ucastnim Mistrostvi republiky a nedovedu si predstavit, ze bych se mel sportu vzdat. Proto se obracim na vas zda by jste mi nedokazali podat nake rozumne vysvetleni a pripadne poradit co by se s tim dalo delat. Cetl jsem, ze by mohli pomoci laserove nebo ultrazvukove masaze. Dekuji mnohokrat za vasi odpoved a jsem s pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. To je opravdu trochu těžké. Zaprvé proto, že nemám šanci Vás klinicky vyšetřit, zadruhé proto, že jste absolvoval standardní testy, které neobjektivizovaly žádnou patologii. Jako kterákoliv jizva i ta po apendektomii vyzrává vpodstatě v méněcenou tkáň v porovnání s tím, čím byla původní tkáň neporušená. A nemyslím tím jenom jizvu na kůži, ale v celé vrstvě břišní stěny. Jizva se může při přetížení jednoduše natrhnout, protože je ve srovnání s okolím méněcenná, jak jsem napsal výše. Pak se může utvořit například nový podkožní hematom - modřina, sražená krev, která se opět chová jako čerstvá rána a začně se znovu hojit. Pokud ji však ultrazvuk neobjevil, nebude se jednat o nic zásadního. Pooperačně mohlo také dojít ke srůstům a nebývá neobvyklé, že i ty se chovají dynamicky. To znamená občas mohou prasknout, vyvolat dočasnou bolest a následně znovu vyzrávají. Obávám se, že Váš lékař měl vpodstatě pravdu, ale souhlasím s Vámi, že je vždy dobré zkusit cokoliv, abyste se obtíží zbavil. Zaprvé bych tedy s odstupem zopakoval ultrazvukové vyšetření, aby se náhodou neobjevila třeba dosud minimální kýla, která může být rovněž příčinou. Určitě bych zkusil nějakou fyzikální terapii, ultrazvuk, laser či cokoliv dalšího může pomoci. Dejte tomu chvíli čas a uvidíte, jak se to bude vyvíjet. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: