Bolest v oblasti spodních žeber na levé straně

Dobrý den..v pátek 29.5.2015 v podvečer se mi stal úraz.Při dynamickém běhu v plné rychlosti jsem najednou cítil ostrou bolest (píchání ) v oblasti spodních žeber na levé straně..Myslím si, že problém vznikl špatnou technikou dýchání při běhu!!!Nebyl jsem schopný sám vystoupit z auta, nemohl jsem si bez pomoci lehnout.Každý pohyb, který šel přes břicho byl hrozne bolestivý.V sobotu ráno jsem jel na pohotovost do FN v Ostravě Porubě.Popsal jsem lékařce, co se přesně stalo stejně jako vám.Stěžoval jsem si na bolesti při dýchání, kašlání, smrkání..přes bolest jsem nemohl skoro ani mluvit, jen potichu.Ale mám svalnatou postavu a lékařka mi okamžitě řekla, že mám pouze namožený břišní sval, dostal jsem injekci Almiralu, neudělali mi ani rentgen, nashledanou další prosím...V pondělí ráno jsem vše oznámil obvodnímu lékaři a ten mi předepsal sérii injekcí ( 5x ) Almiralu.Během 14-ti dnů bolest začala ustupovat..konečně jsem se mohl zase trošku hýbat, narovnat se a vypnout hrudník, ale díky toho jsem si mohl všimnout docela velkého otoku v poraněné oblasti..Bohužel jsem to vypozoroval v pátek přesně po 14-ti dnech od úrazu a nezbylo nic jiného, než opět vyrazit na pohotovost.Nevydržel bych čekat až do pondělí.Cítil jsem tlak v poraněné oblasti směrem ven..otok byl tak velký, že to v podstatě vypadalo, jako kdybych mohl mit praskle, nebo zlomene žebro.Vzhledem k tomu, že mi při prvním vyšetření neudělali rentgen jsem si já jako lajk začínal myslet, že jsem takhle i díky těm injekcím přechodil zlomeninu, nebo jen naprasklé žebro.Při druhém vyšetření na pohotovosti lékař celou oblast prohmatal a řekl, že to bude pohmožěná mezižeberní chrupavka a myslí si, že není prasklá....ale ani při druhém vyšetření na pohotovosti s bolestí na žebrech mi neudělali rentgen.V pondělí jsem šel znova za svým obvodním lékařem a ten mě konečně na rentgen poslal..nenašli mi nic neobvykleho, hrudni koš v pořádku a stíny měkkých tkáni taky.To mě konečně uklidnilo, chodil jsem na rehabilitace ultrazvukem a otok to značně zmenšilo.Dneska jsem byl na kontrolu u obvodniho lékaře, podíval se na to..Po měsíci od úrazu je otok o dost menší, ale pořád jde dost vidět.Nemůžu si pomoct, pořád cítím ten tlak v oblasti směrem ven, pořád cítím bolest při hlubokém nádechu, kýchání, kašlání a hlasité řeči.Obvodní doktor mi řekl, at přijdu za měsíc na kontrolu, ale že si myslí, že už mi to takhle může zůstat....Ale s tím se nemůžu spokojit, kromě toho, že je to dost viditelné mě to taky omezuje a bolí při základních činnostech jako je dýchání, kašlání atd...jak uz jsem výše popisoval.Chtěl bych se zeptat, co si o tom všem myslíte? Jak bych měl dál postupovat?? Je možné, že mi ten otok vážně zůstane?? Nechci měsíc čekat na další kontrolu u obvodního lékaře a nakonec přijít na to, že mi otok zůstane, protože jsem se celou situaci nesnažil řešit dál..Děkuji za váš čas i odpověd k mému stavu.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, diagnosa na dálku je jen orientační. Ale mohlo jít o natažený či natržený mezižeberní sval s podrážděním mezižeberního nervu. Nekoordinovaným tahem svalů může někdy dojít i ke zlomení žebra, ale to by bylo viděět na RTG. Myslím, že otok i bolesti budou postupněě odeznívat. Ale umí to zlobit i déle než měsíc.

MUDr. Vladimír Němec
MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: