Bolest v podbřišku

Dobrý večer je mi 40 let a potřebovala bych radu. Už několik let mě bolí břicho v podbřišku. Byla jsme na 2 operacích srůstů-ovšem hned po operaci mě břicho začalo bolet zase. Břicho mě bolelo tak jednou za 2 dny a třeba hodinu denně a nepotřebovala jsem ani léky a samo to přešlo,ale poslední měsíc mě bolí každý den a k tomu trochu záda,ale spíš hodně v podbřišku,ale v moči ani krvi nic nemám a musím brát léky,někdy to i nepomůže ty léky. Měla jsem gynekologický výtok a od té doby mě bolí každý den jak jsme Vám popisovala a poslední 2 dny mám problémy se stolicí,že mám nutkání na stolici,ale pak to nejde. Na gynekologii mi dali ATB,ale ty nepomohli a taky mi našli cystu na vaječníku,která ale už praskla. Břicho mě však bolí dál. Poradte mi prosím kam bych měla ještě zajít,když na gynekologii mi nic nenašli A co by mohlo být jiného příčinou bolestí břicha v podbřišku? Může to být i jiného původu než gynekologického když je to v podbřišku?. Je ještě nějaké vyšetření kam bych měla jít? a nebo jít na laparoskopickou operaci na odstranění srůstů. Vždy když přijdu na gynekologii,tak mi řeknou,že je to od srůstů a nebo od zad. Přede děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Srůstové bolesti jsou nepříjemné, ale nijak vás neohrožují. Srůst je v podstatě vnitřní jizva, která táhne, někdo má štěstí a hojí se bez jizev, jiný smůlu a jizvy jsou velké, ba ještě narůstají, říká se jim tzv. keloidní jizvy, všimněte si okolí, určitě nějakého takového člověka potkáte, utváření jizev, zvláště keloidních je genetickou záležitostí a s tím se nedá nic dělat. Řada lidí je něco mezi tím, pravděpodobně patříte do této skupiny, máte vnitřní srůsty větší. Na to nic nepomůže, rozrušení srůstů vytvoří další jizvy, další srůsty a může to být ještě horší. Je potřeba se s tím naučit žít. Pokud jste jinak v pořádku, není další vyšetření, které by bylo indikováno. Na záda pravidelně cvičte, cvičení pomáhá při každé bolesti zad. Je třeba vyvážené cviky, poradí vám rehabilitační pracovnice. V bolesti podbřišku nehledejte další příčinu, věřte lékaři, že po vašich vyšetřeních by na to již přišel.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: