Bolest v podbřišku a kříži

Dobrý den, psala jsem nedávno kvůli bolesti v podbřišku (prasklá cysta, nález v moči). Na urologii jsem dostala léky Triprim na 10dní. Pálení při močení nyní ustalo, i když ještě občas se trochu vyskytne, ale opravdu již jen výjimečně. Stále ale chodím o něco častěji na WC než předtím. Léky jsem dobrala, tak se chci zeptat, zda je možné, že tyto potíže ještě mohou trochu přetrvávat a stačí je doléčit brusinkami (beru tabletky, někdy si dám Uroval Rapid k pití, jím sušené brusinky, piji brusinkový a urologický čaj), nebo mám ještě znovu zajít na urologii. Podbřišek mě bolí již méně, ale přesto někdy ještě ano, někdy to začne bolestí v kříži a poté se přidá i bolest v podbřišku, jindy je to zase jen ta bolest v podbřišku, nebo naopak zase jen bolest v kříži... Teploty nemám, nyní jsem ale nastydlá (rýma, trochu kašel) a cítím se zase trochu hůře vzhledem k tomuto... Chystám se znovu na gynekologii kvůli kontrole prasklé cysty a tekutiny, ale pokud bude již tekutina vstřebaná, mohla by bolest být způsobena ještě něčím jiným? Byla jsem také u fyzioterapeutky, ke které chodím kvůli hrudní páteři (cvičím doma kvůli předchozím bolestem u lopatek, skolióze apod.) a odblokovala mi také bederní páteř a protáhla (úplně to "zakřupalo"). Také mi dělala takové cviky na bederní páteři, které mi podle mého pomohly uvolnit právě onu bederní páteř. Pobolívá mě totiž také občas v bocích, hl.v pravém a někdy mám problém se jakoby ohnout doprava a mírně dozadu, jakoby mě tam v boku něco tlačilo, nebo takový podobný pocit, prostě že se nemůžu ohnout přes něco. Mám totiž mladší 14měs.dceru (první dcera 6let) a poslední týdny ji často nosím "na boku", na levé straně a jsem ohnutá právě doprava. Byla teď často nemocná a velmi mrzutá, takže jsem ji chovala celkem často, nyní již nošení velmi omezuji. Jsem celkově velmi štíhlá (nedaří se mi přibrat, vážím již od střední školy stejně - 59-60kg, výška 172cm) a s páteří (skoliózou) mám problém již od střední školy. Je možné, že veškerá bolest také souvisí s problémy s páteří v bederní oblasti? V tom boku mě někdy bolí i jen tak, větš.to tam jen tak zabolí, jakoby dloubne. Dnes ráno se mi ale také stalo, že jsem seděla na bobku a mírně byla nakloněná vpravo dolů a pak jsem se zvedala a narovnávala a přitom mě silně zabolelo v pravém boku, v místě mezi žebry a třísly (mám tam velmi málo prostoru, je to velmi blízko sebe), měla jsem pocit, jakoby se mi tam něco "přehodilo" nebo skříplo. Špatně se mi to popisuje. Bolest byla jen v tu chvíli, poté nic. Na pohmat to nebolí, jen někdy to tam právě jakoby "přeskočí" nebo se tam něco skřípne. Často právě když jsem třeba ohnutá a zvedám se. Nevím už, co souvisí s čím, jestli i toto může být příčina bolesti břicha a kříže. Také mě bolí v pravé kyčli, je to pocit skřípnutého nervu, ale ta bolest není jednorázová, spíše delší, i když ne silná. Cítím to hlavně při lehu na boku a i pohmatem se dá trochu najít místo, kde je to nejcitlivější. Bolí to někdy až směrem k pravé hýždi. Je to taková bolest jako u namoženého svalu. Někdy mi tam také jakoby "přeskočí", např.když zvednu nohu. Maminka má revmatickou artrózu či tak něco, také má právě problémy s klouby, hl.s kyčlemi, tak jestli to nemůže být i toto... Už si začínám připadat jako hypochondr. Moje OL tvrdí, že bolesti jsou s největší pravděpodobností kvůli té prasklé cystě. Proto také půjdu na kontrolu na gynekologii. Odběry krve byly v podst.v pořádku, biochemie, zánětlivé markery v pořádku, prý jen mírně snížené železo a hormon štítné žlázy mírně zvýšený (TSH 5.170). Dostala jsem Letrox 50 (1-0-0 v PO-PÁ) a železo (1-0-0 v SO-NE). Prý by mi paní OL ani tyto léky nedávala, ale protože se cítím unavená a vyčerpaná, tak mi je dala a poté se udělají znovu kontrolní testy. Bolest v podbřišku a v kříži je ale stále, i když již ne v takové míře, ale mám pocit, že se to zlepšilo právě kvůli všem těm brusinkám, které beru a piji a také že chodím častěji na WC. Když déle držím moč, bolest se podle mého mírně zhorší. Také mám pocit, že když si břicho jakoby "mačkám" např.při sezení na bobku nebo když sedím někde nízko a jsem trochu předkloněná a stlačuje se mi břicho, tak mám právě také pocit, že bolest je větší. Není to nijak krutá bolest, spíš taková nepříjemná, velmi podobná (ne-li stejná) jako u měsíčků. V noci bolest nemám. Jsem také po jednom císařském řezu (březen 2010), tak mě napadly ještě srůsty... Je možné je mít po 14 měsících od operace? Po císaři jsem měla asi 14dní zvýšené teploty, poté ustaly, nic nezjištěno, ale asi půl roku jsem se dávala dohromady, cítila jsem se velmi unavená, vyčerpaná a bolelo mě právě také v kříži, jako nyní. Ještě mě napadlo sono břicha, i když potíže s trávením ani stolicí nijak nemám, jen občas plynatost, ale nemyslím si, že by šlo o něco mimořádného. Omlouvám se za obsáhlý dotaz a popis, ale bolesti cítím s přestávkami už asi 2 měsíce a stále nemám jasno proč...

Odpověď odborníka:

Samozřejmě všechno může souviset i s páteří, ale vzhledem k Vaší obsáhlé anamnéze je nutné nejdříve vyloučit recidivu močové infekce a gynekologické problémy- po cystě, nebo srůsty, které se objevit mohou. Navštivte gynekologa i urologa, aby provedl potřebná vyšetření a objasnil příčinu.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: