Bolest v podkolenní jamce

Dobrý den, je mi 60 let, již několik měsíců mě bolí v podkolenní jamce při natažení nohy, při sedu do podřepu, při chůzi cítím napětí v podkolení, natýká mi nárt a prsty u nohy. Nejlépe se cítím je-li koleno pokrčeno a v klidu. Místo na pohmat není bolestivé. Výsledek sona: Bakerova cysta nezobrazena, v.poplitea volně průchodná, plně kompresibilní, bez známek trombózy, odpověď na augmentační manévry okamžitá, volná tekutina v kloubu neprokázána. Výsledek od ortopeda: hybnost v koleni jen lehce omezena do krajní flexe, incipientní gonartroza vpravo, plochonoží (již několik let nosím vložky). Absolvovala jsem 10x magnet, cvičení, bohužel bolest nepolevila. Ortoped mi sdělil, že mám jedinou možnost, a to užívat léky. Ráda jezdím na kole, nyní kratší a rovinatější trasy, chodím na cvičení jógy pro seniory, ráda chodím na procházky, což nyní moc dobře nezvládám, mám nadváhu - pracuji na snížení váhy. Fyzioterapeutka mi radila vyšetření průchodnosti tepen a cév a změnit ortopéda - myslíte, že má pravdu? Mám nohu šetřit? Děkuji za odpověď. Alena

Odpověď odborníka:

Vyšetření tepen a žil v ordinaci internisty a provedení zjištění jejich průchodnosti by léčbu doplnilo. Příčinou bude zřejmě zhoršení patrně existující artrozy kolena, někdy dojde k vytvoření cizího volného těsíka z kloubní chrupavky při zatížení chrupavky. Pokud stav dosavadním léčením nepovede k efektu bude na místě vyšetření dalšími zobrazovacími metodami u vašeho ortopeda. Pokud by nález artrozy nebyl velký potom je možné řešení v provedení artroskopie kolena a dle stavu ošetření změn v dutině kloubu, jinak podle nálezu konservativní léčba, v budloucnu léčba operační. Stav vyžaduje zhodnocení po provedené léčbě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: