Bolest v podžebří po angíně

Dobrý den, nacházím se v Pekingu v Číně a asi před měsícem jsem zde dle místního lékaře prodělal angínu. Na vyšetření jsem byl v mezinárodní nemocnici, kde mi udělali krevní testy (CRP a WBC, obě hodnoty byly zvýšené) a také ultrazvuk břicha, který byl v pořádku. Dostal jsem ATB metronidazole a azithromycin (mám alergii na penicilin) a také nějakou čínskou medicínu (sirup, asi nepodstatné). Doporučili mi také extrakci krčních mandlí. Po dobrání atb jsem se cítil dobře, ale poslední dobou mě pobolívají svaly a uzliny a občas se objeví mírná bolest v oblasti břicha (někdy v pravém podžebří někdy nespeficky - je to jen trochu nepříjemné, zatím jsem nepozoroval jestli je to jen po jídle) a někdy se cítím unaven. Na kontrolu mě do nemocnice nepozvali, musel bych to řešit přes pojištovnu. Do ČR se vracím začátkem února. Protože bolesti nejsou nijak výrazné a mohu normálně fungovat, chci se zeptat, zda má smysl řešit zde nějaké vyšetření nebo mohu měsíc počkat. A možná bych ještě dodal, když by to mohlo nějak souviset, před dvěma lety jsem prodělal mononukléozu s poměrně mírným průběhem. Předem děkuji za Vaše rady!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše potíže snad mohou souviset s prodělanou anginou resp. svědčit pro pozvolna probíhající rekonvalescenci. Pokud bylo Vaše onemocnění léčeno adekvátně a včas, což nejspíše bylo, nemělo by na Vás mít prodělání "anginy" žádné trvalé následky. Trochu mě zaráží kombinace antibiotik, kterou jste dostal - jde o poměrně silnou léčbu, u nás byste nejspíše "vyfasoval" pouze samotný azitromycin. Nicméně v Číně nejenže mohou být jiné zvyklosti, ale i jiná situace ohledně patogenů, které mohou anginu navodit, a tak klidně mohlo být nasazení takovéto kombinace na místě. Pro Vaše tělo ovšem nejen samotná angina, ale i tato léčbě byla velkou zátěží a mohla vést kupř. k dočasnému podráždění jater, což by mohlo vysvětlovat bolesti v pravém podžebří. Teoreticky ovšem mohou být příčiny Vašich potíží různorodé, v úvahu připadá jistě mimojiné i celá škála infekčních onemocnění, se kterými se u nás běžně nesetkáváme. Po internetu, bez možnosti Vás vyšetřit, nemohu tudíž činit žádné závěry. Také mě trochu zaráží to, že Vám byla doporučena extrakce krčních mandlí. "Běžná angina" by důvodem k extrakci spíše být neměla.... Zkuste ještě dodržovat režim rekonvalescenta - šetřit se, hodně pít, spát, případně užívat nějaké vitaminy. Pokud by potíže byly výraznější, bylo by asi vhodné vyhledat lékaře ještě před návratem do ČR. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: